Kuva: Shutterstock

"Pedofiilinmetsästys" voi olla rikos itsessään, poliisi jyrähtää – kansainvälinen ilmiö leviää Suomessa

25.10.2024 14:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Toimintaa pidetään poliisin mukaan yleisesti hyväksyttävänä.

Poliisin tietoon on tullut muutamia niin kutsuttuja pedofiilinmetsästys -tapauksia. Ilmiö leviää erityisesti nuorten parissa ja se on tunnettu kansainvälisesti.

Toiminnassa on kyse alaikäiseksi tekeytymisestä sosiaalisessa mediassa. Lapsiksi tekeytyneet henkilöt yrittävät houkutella aikuisia esimerkiksi harrastamaan seksiä kanssaan. Tarkoituksena on paljastaa epäiltyjä pedofiilejä.

Ilmiöön kuuluu olennaisesti tapaamisen sopiminen alaikäisenä esiintyvän kanssa. Tapaamisesta saatetaan kuvata videoita, joita sitten jaetaan muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Toimintaa pidetään rikoskomisario Sampsa Aukion mukaan hyväksyttävänä, koska alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia pidetään yleisesti niin paheksuttavina. Itä-Uudenmaan poliisi kuitenkin muistuttaa tiedotteessaan, että vaikka tarkoitus kuulostaisi hyvältä, se ei kuitenkaan pyhitä keinoja. Toimijat saattavat itse syyllistyä rikokseen.

Muun muassa arkaluontoisen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen lasketaan rikokseksi. Rikoksen tunnusmerkistö saatetaan myös täyttää, jos julkisuuteen levitetään henkilöä loukkaavaa valheellista tai halventavaa tietoa. Toiminnassa saattaa myös itse syyllistyä alaikäiseen kohdistuvaan seksuaalirikokseen yllytykseen, tiedotteessa kerrotaan.

Ilmiötä käytetään tietoisesti rikosten toteuttamiseen

Osa ilmiöön osallistuvista henkilöistä hyödyntää sitä omaan rikolliseen toimintaansa. Tähän lukeutuu muun muassa väkivallan käyttö. Poliisin mukaan osalla Pedohunt-toimijoista tavoitteena ei suinkaan ole oikeuden toteuttaminen, vaan esimerkiksi rahan kiristäminen epäillyiltä. Kiristyskeinona käytetään esimerkiksi tapaamisesta kuvattuja videoita.

Pedofiilit valikoituivat niin sanotusti helpoiksi kohteiksi sen vuoksi, että heillä on huomattavasti korkeampi kynnys ilmoittaa heihin kohdistuneista rikoksista eteenpäin.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että se tuomitsee ankarasti alaikäisiin kohdistuvat seksuaalirikokset. Tästäkään huolimatta kenelläkään ei ole omavaltaista oikeutta kohdistaa väkivaltaa tai muita rikoksia pedofiilejä kohtaan. Yhteiskuntajärjestys ja oikeusjärjestelmä koskee kaikkia.

Lue myös: Nuorten kostotoimet ja väkivallankehotukset somessa huolestuttavat: "Kuvaamalla väkivaltaa, ruokit väkivaltaa"

Lue myös: Lapset löysivät ruumiin teltasta Rovaniemellä

Lue myös: Toholammilta löytyi nyt lisää mahdollisesti vainajalle kuulunutta tavaraa

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat