Kuva: Shutterstock

'Käsi yhdestä paskakasasta toiseen paskakasaan' - syyt, joiden vuoksi ihmiset katuvat työpaikan vaihtamista

30.10.2024 10:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs on katunut työpaikan vaihtamista.

Lähes joka neljäs on katunut työpaikan vaihtamista, kertoo tuore kyselytutkimus. Yleisimmät syyt katumukseen ovat työyhteisöön liittyvät syyt, kuten huono työilmapiiri tai etäiseksi jäävä työyhteisö, esihenkilöön liittyvät syyt, kuten tuen puute tai lupausten rikkominen sekä työtehtäviin liittyvät syyt, kuten liiallinen työtaakka ja mahdollisuuksien puuttuminen. Tiedot selviävät Duunitorin ja Taloustutkimuksen tuoreesta Työnhaku Suomessa 2024 -tutkimuksesta.

- Valtaosa katumusta aiheuttavista syistä liittyy huonoon johtamiseen ja esihenkilötyöhön. Herää kysymys, voidaanko Suomessa puhua johtamisen ja johtajuuden kriisistä, kertoo Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto tiedotteessa.

Samalla Vaisto kuitenkin muistuttaa, että pettymys esihenkilötyöhön ei ole pelkästään esihenkilöiden vika. 

- Monet esihenkilöt toimivat tehtävässään jonkin muun työroolin ohella, eikä kaikilla ole riittävästi aikaa tai koulutusta hyvään esihenkilötyöhön. Kyse on myös siitä, miten vakavasti johtaminen ylipäätään otetaan työpaikoilla. Pelkät kaunopuheet johtajuudesta aiheuttavat pahimmillaan luottamuksen rapautumista organisaatiossa, kun korulauseet eivät näykään arjen työssä.

Muutaman tutkimuksen avoimista vastauksista pääset katsomaan alta:

”Aiempi työpaikka oli huomattavasti parempi, esihenkilö reilumpi, työtehtävät vastasivat koulutustani ja pääsin oppimaan lisää uusia asioita. Vaihdon jälkeen kaikki meni pilalle. Esihenkilö kiusasi niin, että kärsin vakavista mielenterveysongelmista ja paniikkikohtauksista vieläkin, ja minun on vaikea luottaa uusiin ihmisiin töitä hakiessa sekä työskennellessä.”

”Uusi työpaikka oli ihan jotain muuta, mitä oli sovittu ja kerrottu. Johtaminen surkeaa, perehdytys surkeaa, työmäärä aivan suhteettoman suuri, organisaatio jotenkin levällään.”

”Sitä tuntee työntäneensä käden yhdestä paskakasasta toisenlaiseen paskakasaan.”

Työnhaku Suomessa 2024 -tutkimus selvitti 18–64-vuotiaiden suomalaisten kokemuksia työnhausta. Tutkimuksen tiedonkeruu tapahtui 7. kesäkuuta –1. elokuuta 2024 Duunitori.fi-sivuston sekä Taloustutkimuksen internetpaneelin kautta. Tutkimukseen osallistui yhteensä 2 419 suomalaista. 

Lue myös: HS: Asiantuntija kertoo 4 merkkiä, joista tunnistaa hyvän työpaikan

Lue myös: Näillä aloilla on nyt eniten työpaikkoja tarjolla - ykkönen voi yllättää

 Lähde: Duunitori

Kilpailut

Uusimmat