Kuva: SHUTTERSTOCK

Voiko taloyhtiö kieltää lintujen ruokkinnan kokonaan esimerkiksi asukkaan omalla ikkunalaudalla?

03.11.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Lintujen ruokintaan liittyy tiettyjä sääntöjä ja käytäntöjä, erityisesti taloyhtiöissä.

Lintujen talviruokinta voi olla antoisa harrastus, joka tarjoaa upeita mahdollisuuksia seurata lintujen elämää läheltä. Talvella tarjoamamme ruoka voi olla elintärkeää monille lintulajeille, auttaen niitä selviytymään ankarista pakkasista.

Esimerkiksi sinitiainen tarvitsee talvella ruokaansa moninkertaisesti oman painonsa verran selvitäkseen pakkasyön yli. Myös hömötiainen saa huomattavaa etua ruokinnasta, sillä talousmetsistä on talvella vaikeaa löytää riittävästi ravintoa verrattuna vanhoihin luonnon metsiin.

Lisää lintujen talviruokinnasta voi lukea täältä: 5 seikkaa, jotka tulisi tietää ennen lintujen talviruokintaa.

Lintujen ruokintaan liittyy tiettyjä sääntöjä ja käytäntöjä, erityisesti taloyhtiöissä. Ruokinta voi aiheuttaa kiistoja häiriöistä ja epäsiisteydestä, joten on tärkeää ottaa huomioon oman taloyhtiön ohjeistus. 

Lähtökohtaisesti lintujen ruokintaa ei ole kielletty lainsäädännöllä taloyhtiöissä. Kuitenkin taloyhtiön järjestyssäännöt voivat ohjeistaa toisin, ja ne voivat kieltää lintujen ruokinnan paitsi yleisillä alueilla myös asukkaiden omilla parvekkeilla tai ikkunalaudoilla.

Vaikka taloyhtiön järjestysäännöt eivät kieltäisi lintujen ruokintaa, toiminta on järjestettävä siten, ettei se haittaa naapureita tai muita asukkaita. Esimerkiksi ruokintatelinettä ei tule kiinnittää talon seinään, sillä linnut voivat ulosteillaan tuhria seiniä ja naapurin ikkunalaudan.

Ruokaa ei tule heittää suoraan maahan, vaan se on asetettava lintulaudalle tai vastaavalle. Maahan ruokkiminen houkuttelee paikalle ei-toivottuja eläimiä, kuten rottia. 

Ruokinnasta vastaavan on huolehdittava paikan hygieniasta ja sopivuudesta. Ruokintapaikka tulee siivota säännöllisesti. 

Myös kaupunki tai kunta voi kieltää lintujen ruokinnan tietyillä alueilla, joten on tärkeää selvittää oman kotipaikkakunnan ympäristöviranomaisten linjaukset.

Lue myös: 5 seikkaa, jotka tulisi tietää ennen lintujen talviruokintaa

Lue myös: Tunnistatko pikkulinnut? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen lintutietäjä

Lue myös: Yksi Pohjolan uhanalaisimmista pesimälinnuista lepäilee jälleen Suomessa

Lähde: BirdLife Suomi

Kilpailut

Uusimmat