Kuva: Shuttersotck

Suomessa toimii 2000 yritystä, joilla on yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen

11.12.2024 16:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Järjestäytyneen rikollisuuden osuutta yritysmaailmassa on tutkittu nyt ensimmäistä kertaa.

Suomessa toimii jopa 2000 yritystä, joiden vastuuhenkilöillä on kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen joko suoraan tai he ovat mukana rikollisuuden vaikutuspiirissä, kertoo Verohallinto. Osa yritysten vastuuhenkilöistä on nykyisiä tai entisiä järjestäytyneiden rikollisryhmän jäseniä.

Harmaan talouden selvitysyksikkö on selvittänyt yhdessä keskusrikospoliisin kanssa ensimmäistä kertaa järjestäytyneen rikollisuuden yhteyttä yritystoimintaan. Selvityksestä käy ilmi, että Suomessa toimivista yrityksistä 1900 henkilöllä on kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, näistä 95 prosenttia on Suomen kansalaisia.

Liiketoiminnan ollessa laillista, voivat rikollisryhmät käyttää toimintaa esimerkiksi rikollisesta toiminnasta saatujen rahojen pesemiseen tai petosten ja talousrikosten tekemiseen. Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttisen mukaan järjestäytyneellä rikollisuudella on vahva asema suomalaisessa elinkeinoelämässä.

- Järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyneet yritykset harjoittavat lisäksi harmaata taloutta ja hoitavat viranomaisvelvoitteensa huonosti. Siksi ilmiöön ja sen torjuntaan on tärkeä suhtautua vakavasti, Marttinen täsmentää.

Merkittävä vaje yhteiskunnalle

Selvityksen mukaan lähes jokaisella toimialalta löytyy yrityksiä, joilla on kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Rikollisuudessa osana olevien yritysten verovelvoitteiden hoito oli huonompaa kuin verrokkiyrityksissä. Näistä kolmanneksella oli verovelkaa.

Myös harmaan talouden merkitys nousee esille selvityksestä. Yritykset, jotka olivat mukana järjestäytyneessä rikollisuudessa, harjoittivat tätä enemmän kuin verrokkiyritykset. Verotarkastuksia tarkastellessa havaittiin liki 11 miljoonaa euroa maksamattomia veroja.

Verotarkastuksissa havaittiin myös pimeää palkanmaksua sekä peiteltyjä osingonjakoja, joissa verotuksen ulkopuolisia etuuksia otettiin yhtiöstä esimerkiksi lisäämällä kirjanpitoon yksityisiä kuluja.

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvän liiketoiminnan vuoksi Suomessa menetetään vuosittain 40 miljoona euroa verotuloja, arvioi Harmaan talouden selvitysyksikkö. Kyseisessä arviossa on mukana vain osakeyhtiöt.

Lue myös: Suomen yleisin ammattitauti on vuodesta toiseen sama

Lue myös: Jengirikollisuus vei yli sadan hengen yhdessä viikonlopussa - tilanne Haitilla kaoottinen

Lähde: Verohallinto

Kilpailut

Uusimmat