Kuva: Shutterstock

Millaisia piirteitä johtajilla usein on? Tutkimus selvitti, miten temperamentti vaikuttaa ammatinvalintaan

13.12.2024 08:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Tutkimuksesta on saatu arvokasta tietoa, joka auttaa esimerkiksi ammatinvalinnan ohjaukseen.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa kauppatieteiden maisteri, Mikko Vaaramo, tutkii väitöskirjassaan ammatinvalintaan vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa on keskitytty johtajiin ja yrittäjiin, mutta se käsittelee myös persoonallisuuden piirteitä eri ammattiryhmien välillä ja tuo esille niiden välisiä eroja.

Aiemmissa tutkimuksissa on keskitytty enemmän viiteen suureen persoonallisuuspiirteeseen eli neuroottisuuteen, ulospäinsuuntautuneisuuteen, tunnollisuuteen, ystävällisyyteen sekä avoimuuteen uusia kokemuksia kohtaan. 

Nyt tuore tutkimus avaakin laajempaa tietoa, kun tutkimuksessa on nostettu esiin temperamentin, riskinottohalukkuuden sekä kärsivällisyyden merkitys. Tiedot ovat merkittäviä esimerkiksi ammatinvalinnan ohjaukseen ja johtajuuskehitykseen.

Väitöstutkimuksen mukaan johtajiksi päätyvillä temperamenttipiirteitä ovat uteliaisuus, impulsiivisuus, itsevarmuus sekä energisyys. Yrittäjäksi haluavilla puolestaan korostuu korkea riskinottohalu.

Miehillä alhainen riskinottohalu liittyy rakennus-, korjaus- ja kuljetusalan töihin. Naisilla puolestaan matala sinnikkyys kytkeytyy toimisto- ja asiakaspalvelutyöhön ja korkea periksiantamattomuus saa yleensä hakeutumaan rakennus- ja valmistustöihin.

Tuloksista käy ilmi, että temperamentti ja taloudelliset arvotukset nousevat esiin tärkeinä osina ammatinvalintaa tehdessä. Toisaalta myös taidot, koulutus sekä inhimillinen pääoma ovat oleellinen osa ammatinvalinnassa ja tätä osa-aluetta onkin painotettu tutkimuksessa. 

Lue myös: Keliakiaa sairastavat voivat pian saada tukea sairaudesta aiheutuviin ylimääräisiin ravintomenoihin

Lue myös: Liikuntaa harrastetaan enemmän, somea käytetään liikaa - uutta tietoa opiskelijoiden elintavoista

Lue myös: Suomen yleisin ammattitauti on vuodesta toiseen sama

Lähde: Oulun yliopisto

Kilpailut

Uusimmat