HUSissa tehtiin Suomen ensimmäinen kädensiirto - leikkaus kesti kaikkiaan 17 tuntia
HUSin Meilahden sairaalassa tehtiin marraskuussa Suomen ensimmäinen kädensiirto. Siirtoleikkaus kesti tiedotteen mukaan noin 17 tuntia.
- Siirsimme yhden käden potilaalle, jolta oli amputoitu vuosia sitten sekä kädet että jalat, kertoo käsikirurgian ylilääkäri, professori Jorma Ryhänen tiedotteessa.
Leikkausta edelsi pitkä, vuosien mittainen valmisteluvaihe. HUSin lääkärit harjoittelivat leikkausta vainajilla ja tutustuivat kädensiirtotoimintaan muissa maissa. Yhden raajan siirtoon tarvittiin kaksi kirurgista tiimiä.
Ennen siirtoleikkausta potilaalle tehtiin hyvin laajat tutkimukset, joilla selvitettiin potilaan soveltuvuutta toimenpiteeseen. Leikkauksen jälkeen potilas oli tehohoidossa noin viikon ajan ja osastohoidossa useita viikkoja.
Potilaalla on edessään yli vuoden mittainen kuntoutus sekä useita seurantakäyntejä sairaalassa.
- Rannetason siirrossa sormien koukistus-ojennusliike saavutetaan yleensä hyvinkin luotettavasti. Odotettavissa on myös tuntoa sormenpäihin. Puristusvoima, hienomotoriikka ja tunto jäävät kuitenkin heikommaksi kuin normaalissa yläraajassa. Vielä on liian aikaista arvioida näitä oman potilaamme kohdalla, mutta tässä vaiheessa kaikki näyttää hyvältä, kertoo Ryhänen.
Kädensiirto koostuu kolmesta erillisestä leikkauksesta. Käden irrotuksesta elinluovuttajalta, vastaanottajan valmistelevasta leikkauksesta sekä siirteen kiinnityksestä. Leikkauksessa ensimmäisenä kiinnitetään luut ja verisuonet. Tämän jälkeen kiinnitetään jänteet, hermot sekä muut rakenteet.
Ensimmäinen kädensiirto tehtiin Ranskassa vuonna 1998. Länsimaissa on tehty vajaa 200 kehonosasiirrettä, ja niistä noin 120 on ollut kädensiirtoja.
Lue myös: Näin käy Lohjan sairaalan synnytystoiminnan henkilökunnalle - yt-neuvottelut saatiin päätökseen
Lue myös: Potilas menehtyi sairaalalaitteen vian vuoksi - tutkinta käynnistettiin
Lähde: HUS