Yli 30 ihmistä on saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä
Helsingissä on havaittu useita kymmeniä ostereiden aiheuttamia ruokamyrkytyksiä tässä kuussa.
Helsingin elintarviketurvallisuusyksikön tietoon on tullut tässä kuussa yli 30 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita. Ilmoituksia on tehty useista eri ravintoloista. Asiasta tiedottaa Helsingin kaupunki.
Helsinkiläisiin ravintoloihin on tehty tarkastuksia ja niistä on haettu elintarvikenäytteitä ruokamyrkytysepäilyn vuoksi. Potilasnäytteiden perusteella ruokamyrkytyksen on aiheuttanut norovirus, mutta ravintoloista otettujen näytteiden tulokset eivät ole vielä valmistuneet.
Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin. Tuotteiden alkuperämaat ovat Hollanti, Ranska, Espanja ja Irlanti.
Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään vedessä, joka on voinut saastua ihmisen ulosteen vuoksi. Jos ostereista löytyy norovirusta, voivat ruokailijat saada tartunnan. Ravintolat eivät pysty havaitsemaan ostereissa olevaa norovirusta, eikä nopea kuumentaminen riitä välttämättä tuhoamaan virusta. Norovirus aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulia, ja leviää helposti ihmiskontaktien välillä.
– Ostereihin liittyviä ruokamyrkytyksiä selvitetään Helsingissä ja Suomessa vuosittain. Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita, elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg sanoo tiedotteessa.
Ruokailijoiden, jotka epäilevät sairastuneensa ostereista joulukuussa, toivotaan olevan yhteydessä elintarvikevalvontaan sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella. Sairastuminen on voinut tapahtua joko ravintolassa ruokailun jälkeen tai myymälästä ostetusta elintarvikkeesta.
Epidemian tutkinta jatkuu elintarviketurvallisuusyksikön ja Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan toimesta.
Lue myös: Suomalaisten suunterveyttä uhkaa etenkin yksi asia
Lue myös: Suomessa todettiin tänä vuonna ennätyksellisiä määriä tartuntatauteja
Lähde: Helsingin kaupunki