Eläkejärjestelmään uskotaan tutkimuksen mukaan yhä huonommin
Elinkeinoelämän valtuuskunta selvitti syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimuksessa, miten hyväksyttävinä suomalaiset pitävät työeläkejärjestelmän keinoja talouden sopeuttamiseksi, mikäli rahoitus on tulevaisuudessa riittämätön.
Työeläkejärjestelmän rahoituksen sopeuttamiseksi on esitetty eläkkeiden leikkauksia, eläkemaksujen korotuksia, työaikojen pidentämistä ja työllisyysasteen nostamista sekä vanhuuseläkeiän nostamista. Näiden lisäksi myös vaihtoehtona ovat eläkkeiden indeksikorotusten tekemättä jättäminen ja eläkeyhtiöiden sijoitusten riski.
Tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät hyväksyttävänä ainoastaan työllisyysasteen nostamista. Kun tarkastellaan tutkimukseen osallistuneiden vastauksia eläkemaksujen nostamisen kohdalta, kannattaa sitä vain 42 prosenttia suomalaisista. Vielä vuonna 2019 enemmistö suomalaisista piti eläkemaksujen nostamista hyväksyttävänä keinona eläkejärjestelmän talouden sopeuttamiseksi.
Vuonna 2023 sosiaali- ja terveysministeriö asetti työryhmän selvittämään työeläkejärjestelmän uudistamista. Työryhmän tavoitteena oli vakauttaa eläkejärjestelmää sekä turvata eläkkeiden riittävä taso tulevaisuudessa. Eläkejärjestelmä rahoitetaan pääosin nykyisten työssäkäyvien eläkemaksuilla, joten eläkejärjestelmän kustannuksilla on suuri merkitys työllistämisen ja palkansaajan tulojen kannalta.
Huoli eläke-eduista
Myös nuorten asenteissa on tapahtunut muutos. 18-25-vuotiaista kolmasosa hyväksyy eläkemaksujen korotukset, ja 26-35-vuotiaista tämän hyväksyy 31 prosenttia. Puolestaan vuonna 2019 molempien ikäryhmien enemmistö hyväksyi korotukset.
Muutos kertonee siitä, että nuorempi ikäluokka on huolissaan eläkkeiden maksujen kaatumisesta heidän harteilleen ilman varmuutta niiden tuomista eduista tulevaisuudessa.
Kokonaisukuvaa tarkastellessa huomionarvoista on se, että lähes puolet suomalaisista arvioi suomen eläkejärjestelmien romahtavan tulevaisuudessa niin, että jo ansaittuja eläkkeitä ei kyetä maksemaan. Tutkimuksen mukaan vain 23 prosenttia suomalaisista luottaa eläkejärjestelmän kestävyyteen ja maksukykyyyn.
Lue myös: Kiireetöntä hoitoa voi joutua odottelemaan entistä pidempään - hoitotakuu pitenee vuoden alussa
Lue myös: Yhden sukupuolitaudin tapausmäärät ovat moninkertaistuneet viime vuosina
Lähde: Elinkeinoelämän valtuuskunta