Kuva: Shutterstock

Yhä harvempi harkitsee työpaikan vaihtoa - on kuitenkin selkeitä syitä sille, miksi sitä mietitään

09.01.2025 12:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Baronan kyselystä selviää, että työssäkäyvät kokevat hyvinvointinsa ja elintapojensa parantuneen.

Yhä harvempi suomalainen harkitsee työpaikan vaihtoa, selviää työelämäyhtiö Baronan vuosittain toteuttamasta Työelämätutkimuksesta. 

Tulosten mukaan työpaikan vaihtoa harkitsevien osuus (35 % vastaajista) on tutkimuksen mittaushistorian alhaisin, laskua viime vuoteen on kolme prosenttiyksikköä. Samalla kuitenkin yhä useampi, noin 32 prosenttia vastaajista kokee työelämän epävarmuuden lisääntyvän.

Kyselyyn vastanneista 15 prosenttia oli vuoden aikana vaihtanut työpaikkaa. Suurin osa heistä oli alle 30-vuotiaita. Noin 13 prosenttia heistä, jotka olivat vaihtaneet työpaikkaa, kertoivat olevansa tyytymättömiä vaihtoon. 

- Työpaikan vaihtaneiden osuutta voidaan verrata yleisiin henkilöstön vaihtuvuustilastoihin. 15 prosentin osuus vaikuttaisi olevan tässä työmarkkinatilanteessa, jossa avoimia työpaikkoja on vähemmän tarjolla, varsin normaalilla tasolla, Baronan toimitusjohtaja Lassi Määttä toteaa tiedotteessa.

Suurimmat syyt työpaikan vaihtoon

Kyselyn mukaan palkka on selkeästi suurin syy siihen, että ihminen harkitsee työpaikan vaihtoa. Myös työtehtävien sisältö sekä ura- ja etenemismahdollisuudet nousivat tärkeiksi pointeiksi. 

Myös esihenkilötyö ja lähijohtaminen sekä yleisen työ- ja johtamiskulttuurin merkitys on noussut. 

- Palkka on ja pysyy tärkeimpänä syynä vaihtaa tai olla vaihtamatta työpaikkaa. Suurin muutos oli työpaikan sijainnin merkityksen kasvu. Taustalla voi olla osittain kiristyneet etätyökäytännöt sekä yksityisautoilun ja joukkoliikenteen kustannusten kasvu, Määttä analysoi. 

Kokemus hyvinvoinnista parantunut

Positiivista on se, että työssäkäyvät kokevat hyvinvointinsa parantuneen viimeisen vuoden aikana. 

Oman henkisen hyvinvointinsa koki hyväksi 69 % vastaajista, mikä on 3 %-yksikköä enemmän kuin viime vuonna. 30–49-vuotiailla arvio omasta voinnista oli hieman matalampi kuin muilla.

Samalla kuitenkin työn kuormittavuus jatkaa kasvuaan. 

- On hienoa havaita, että työssäkäyvät kokevat liikkuneensa, nukkuneensa ja syöneensä paremmin. Terveelliset elämäntavat tutkitusti parantavat stressinsietokykyä ja jaksamista. Samalla vuodesta toiseen jatkuva työelämän kuormittavuuden ja vaativuuden kasvu on huolestuttavaa. Jokaisen työnantajan on tärkeää perehtyä oman henkilöstön vointiin ja varmistaa, että työntekijät saavat kaipaamaansa tukea helposti ja joustavasti, Määttä analysoi. 

Lue myös: 'Käsi yhdestä paskakasasta toiseen paskakasaan' - syyt, joiden vuoksi ihmiset katuvat työpaikan vaihtamista

Lue myös: Näillä aloilla avoimia työpaikkoja oli eniten tänä vuonna - kokonaismäärä silti laskussa

Lähde: Barona

Kilpailut

Uusimmat