Kuva: Shutterstock
Väärinkäsitys voi viedä kuulon, varoittaa Avi
Avi kertoo tiedotteessaan, että monilla meluisilla työpaikoilla käytetään musiikin kuunteluun tarkoitettuja vastamelukuulokkeita kuulosuojaimina.
Aluehallintovirasto Avi kertoo tiedotteessaan virheestä, joka tehdään monilla meluisilla työpaikoilla. Tiedotteen mukaan työpaikoilla käytetään nimittäin musiikinkuunteluun tarkoitettuja vastamelukuulokkeita kuulonsuojaimilla, vaikka ne eivät suojaa melulta.
- Olemme törmänneet työpaikkatarkastuksissa toistuvasti tilanteeseen, jossa meluisassa työympäristössä työntekijät käyttävät omia musiikin kuunteluun tarkoitettuja kuulokkeita tai nappikuulokkeita kuulonsuojaimina. Huolimatta siitä, että näissä kuulokkeissa voi olla vastamelutoiminto, ne eivät ole lainsäädännön edellyttämiä henkilönsuojaimia, kertoo tarkastaja Rami Laine.
Kuulosuojainten tarkoitus on suojata kuuloa haitalliselta melulta sekä estää kuulovaurioiden syntyminen. Työntekijä on kuitenkin oikeutettu saamaan kuulonsuojaimet käyttöön, kun melualtistus on yli 80 dB(A).
Työturvallisuuslain mukaan työntekijän altistuminen melulle on rajoitettava niin vähäiseksi, ettei siitä aiheudu haittaa tai vaaraa työntekijän turvallisuudelle tai terveydelle.
Melun äänitasosta ja taajuudesta vaihdellen valitaan myös suojaimet. Käyttöön voidaan ottaa esimerkiksi suojaimet, joiden läpi kuulee hälytys- ja varoitusäänet. Mikäli työ taas vaatii kommunikointia, valitaan kuulokkeet, jotka tämän mahdollistavat.
- Työnantaja voi riskinarvioinnin perusteella asettaa kuulokkeiden käyttöön kieltoja tai rajoituksia esimerkiksi siksi, että keskittyminen herpaantuu, varoitusääniä ei kuulla, trukkiliikennettä, painavia nostoja tai koneiden ja laitteiden epänormaalia käyttöääntä ei huomata. Työpaikalla on siis hyvä keskustella ja miettiä yhteisiä pelisääntöjä tähänkin asiaan, tarkastaja Laine kertoo.
Lue myös: MTV: Ethän vaurioita kuuloasi - yksi nyrkkisääntö kertoo, kuunteletko musiikkia liian kovaa
Lähde: Avi