Tällaista ravintolaa et ole ennen nähnyt – etkä näe nytkään!

17.01.2012 18:00 -

Mikäli haluaa tutustua todella erilaiseen tapaan nauttia illallisesta, Dans Le Noir? –ravintolakonsepti tarjoaa tähän mahdollisuuden

Dans Le Noir? -ravintoloiden, eli niin sanottujen "pimeiden ravintoloiden" idea on simppeli. Alun perin Ranskasta alkunsa saanut konsepti perustuu siihen, että ruokailijat syövät, kyllä: pilkkopimeässä. Oppaina pimeydessä toimivat sokeat tarjoilijat.

Käytännössä pimeässä ravintolassa syöminen tapahtuu niin, että ruokailijat kerääntyvät aluksi ravintolan aulaan, jossa heille annetaan neljä eri menuvaihtoehtoa (liha, kala, kasvis ja yllätys) - näistä he saavat valita mieleisensä.

Tämän jälkeen oppaat johdattavat heidät itse varsinaiseen ravintolatilaan ja omille paikoilleen pöydän ääreen. Ravintola on kirjaimellisesti säkkipimeä ja ympärilleen on mahdotonta nähdä.

Pimeitä ravintoloita löytyy Pariisin lisäksi esimerkiksi New Yorkista ja viime syksynä uusi Dans Le Noir avattiin Pietarissa sijaitsevan Sokos Hotel Palace Bridgen yhteyteen. Hotellin johtaja Jukka Räisänen kertoi Voicelle, että konseptin tarkoituksena on toki ruokailijoille tarjottava uusi elämys, mutta taustalla on myös sosiaalinen vastuu.

- Totta kai mukana on hauskuus ja elämyksellisyys. Mukana on kuitenkin myös sosiaalinen aspekti, sillä oppaina toimivat sokeat - ja he ovat esimerkiksi täällä Venäjällä muita heikommassa ja huonommassa asemassa. Tällä tapaa heillä on myös mahdollisuus työntekoon.

Dans Le Noir? -ravintolat ovat mielenkiintoisia myös siitä syystä, että verrattuna moniin muihin konsepteihin, niiden maine leviää pitkälti puskaradion kautta.

- Pariisissa sijaitseva ravintola perustettiin toistakymmentä vuotta sitten. Menestyksestä kertoo jotain se, että omistajan mukaan hänen ei ole koskaan tarvinnut laittanut rahaa markkinointiin. Kysyntää siis on - ravintoloitahan on ympäri maailmaa.

Räisäsen mukaan usein asiakkaiden ensimmäinen reaktio on luonnollisestikin pieni jännitys, joka kuitenkin katoaa varsin nopeasti. Tämän jälkeen ihmiset rentoutuvat.

- Tavallaan pimeyteen tottuu ja tajuaa, että tässä on uusi kokemus kyseessä, jota halutaan syventää.

- Vaikka äkkiseltään saattaisi tulla mieleen, että jotkut haluavat pimeän turvin pilailla kanssaruokailijoiden kanssa, sellaista ei juurikaan ole esiintynyt. Venäläiset ovat kyllä hieman suomalaisia vilkkaampia ja muutama ilta ollut semmoinen, että ihmiset eivät ole malttaneet olla paikoillaan. Pilailu ei kuitenkaan ole ensimmäinen juttu, mikä ihmisille tulee mieleen.

Kun Dans Le Noir? -ravintoloita on perustettu ympäri maailmaa, tulee toki mieleen olisiko vastaavalle tilausta myös Suomessa. Räisäsen mukaan konsepti toimii parhaiten isoissa kaupungeissa.

- Kun käyntikertoja on laskettu, on todettu, että sama asiakas käy syömässä ehkä kolmesta neljään kertaa. Ainakin täällä Pietarissa on huomattu uuden käynnin tulevan melko nopeasti - usein esimerkiksi syntymäpäivät ovat seuraava kerta. Jos sitä taustaa vasten laskee, kuinka isot markkinat tällaisella ravintolalla täytyy olla, niin ei ainakaan Helsinkiä pienemmällä paikkakunnalla konseptia välttämättä kannata toteuttaa.

Pietarin Dans Le Noir? -ravintolasta löydät lisätietoa täältä (Sokos Hotel Palace Bridge)

Kilpailut

Uusimmat