Biologinen kello tikittää liian lujaa? Lisäaikaa ostetaan nykyään munasolujen pakastamisella
Kun sitä oikeaa ei ole löytynyt, ja vauvakuume on kova, miettivät ihmiset usein erilaisia vaihtoehtoja siihen, miten suvunjatkumisen voisi varmistaa. Varmoja keinoja lisääntymiseen ei toki ole, mutta on olemassa tapoja, joilla oman biologisen kellon tikityksen saa käännettyä hiljaisemmaksi.
Brittiläinen Sara Richards on nainen, joka on aina halunnut lapsia, mutta joka ei vielä 41-vuotiaana ollut löytänyt miestä, jonka kanssa niitä hankkia.
Niinpä Richars tarttui härkää sarvista ja päätti varmistella vanhemmaksi tulemistaan jäädyttämällä munasolujaan kahdeksalla hoitokerralla. Touhu ei ole kuitenkaan mistään halvimmasta päästä, sillä Richards maksoi kahdeksasta hoitokerrasta yhteensä yli 35 000 euroa. Yhteensä nainen on saanut hoitokertojen ansiosta kerättyä 70 munasolua talteen.
- Mielestäni munasolujen talteen kerääminen on oiva tapa saada mielenrauha vanhemmuusasiassa. Vaikka et koskaan tekisikään lapsia, niin ainakin voit olla levollisin mielin hedelmällisyydestäsi, Richards korostaa.
Kyseinen toimintamuoto on vielä melko harvinainen maailmalla, sillä vain 1 200 lasta on syntynyt munasolujen jäädyttämiseen liittyvän raskauden kautta.
Nukutuksessa tehtävä munienkeräämisprosessi kestää vain 15 minuuttia per hoitokerta, mutta sitä ennen tehtävät esitutkimukset sisältävät hormonihoitoja, useita tapaamisia lääkärin kanssa ja verikokeita. Koko prosessiin menee noin minuutti, jonka aikana munasolut säilyvät täysin vahingoittumattomana ja ne varastoidaan myöhempää käyttöä varten.
- Perimmäinen syy koko tähän prosessiin oli se, että halusin tavata minulle juuri oikeanlaisen miehen. Monet ryntäävät väärän miehen kanssa naimisiin vain siitä syystä, että biologinen kello tikittää kovaa vauhtia ja lapsi on saatava. Nyt voin itse valita hetken, jolloin olen valmis äidiksi, Richards sanoo.
Munasolujen jäädyttäminen ei kuitenkaan ole takuuvarma vaihtoehto. Se on kallista, eivätkä munat välttämättä takaa äidiksi tulemista, kun unelmien raskauden aika on. Silti se antaa toivoa ja lisäaikaa niille, jotka asian kanssa painiskelevat.
Suomessa tilanne ei ole vielä kehittynyt yhtä pitkälle kuin muissa maissa. Munasolujen pakastus on Väestöliiton mukaan tällä hetkellä vielä kokeellisessa käytössä.
Lähde: Daily Mail