Olitko alasti julkisella paikalla? Psykologi selittää merkitykset yleisimmille unillemme

23.09.2015 15:45 - Eeva Rajala

Psykologin mukaan unessa alasti oleminen julkisella paikalla tarkoittaa yleensä sitä, että henkilö kokee olonsa hyvin haavoittuvaiseksi.  

Psykologi Ian Wallace on tulkinnut yli 30 vuoden työuransa aikana yli 150 000:n potilaansa unta. Wallace listaa Business Insider -lehdelle, mitkä unet ovat yleisimpiä ja mitä ne yleensä tarkoittavat.

Wallacen tiedoista selviää, että ihmisten yleisimmin näkemä uni on sellainen, missä kyseistä ihmistä ajetaan takaa. Toiseksi useimmin ihmiset näkevät unta, että heidän hampaitaan putoaa. Kolmanneksi yleisin uni on sellainen, missä henkilöllä on kova vessahätä, mutta vessaa ei löydy mistään.

Alla on lueteltuna yhdeksän yleisintä unta ja mitä ne yleensä tarkoittavat psykologisesti:

1. Sinua ajetaan takaa

Elämässäsi on jokin asia tai ongelma, jonka haluat kohdata, mutta et tiedä miten. Tuo asia on yleensä suuri mahdollisuus ja sinulle avautuu keinoja päästä johonkin henkilökohtaiseen tavoitteeseen. Asioiden kohtaaminen voi tuntua pelottavalta, mutta ajatuksesi vievät keskittymistäsi koko ajan omiin aiemmin piilossa olleisiin kykyihin, joiden avulla voit saavuttaa täyttymyksen.

2. Hampaasi putoaa pois

Hampaat symboloivat yleensä sitä, miten itsevarmaksi ja vahvaksi tunnet itsesi. Joissain tilanteissa hampaiden tippuminen unessa merkitsee, että jokin asia elämässäsi aiheuttaa itsevarmuutesi murentumista.

Mieti, mikä tämä itsevarmuutta murentava asia on. Ajattele asiasta niin, että se ei jätä sinua voimattomaksi vaan rauhallisesti pohdi faktat läpi ja ota tilanne vastaan kuin se olisi nautinnollinen haaste.

3. Et löydä vessaa

Vessa kuvaa unessa yleensä ihmisen keskeisiä tarpeita, mitä elämään vaaditaan, jotta se on mieluista. Et välttämättä osaa elämässäsi selvästi ilmaista omia tarpeitasi.

Elämässä kannattaa keskittyä hieman enemmän siihen, mitä itse haluat ja tarvitset kuin siihen, mitä toiset tarvitsevat.

4. Olet alasti julkisella paikalla

Valitsemme yleensä vaatteemme niin, että annamme niiden kautta tietynlaisen kuvan itsestämme muille. Alastomana oleminen julkisella paikalla kertonee siitä, että elämässä on nyt hetki, jolloin tunnet olevasi haavoittuvainen ja paljaana ihmisten edessä.

Joskus pitää vain avautua ihmisille ja kertoa heille asioita, jotta heille selviää, millaisia taitoja sinulla on. Se voi tuntua nololta ajatukselta, mutta rohkeus kannattaa.

5. Menet kokeeseen valmistautumatta

Kokeiden tekeminen unessa kertoo siitä, miten me itse arvioimme omaa esiintymiskykyämme. Valmistautumattomuus kertoo siitä, että tutkit kriittisesti itseäsi ja omaa suorittamistasi elämässäsi.

Älä jää kiinni vain siihen, että tutkit taukoamatta itseäsi. Todellinen koe on se, miten hyvin pystyt hyväksymään omat kykysi ja juhlistamaan tietouttasi ja saavutuksiasi. Älä pelkästään arvostele itseäsi.

6. Osaat lentää unessasi

Lentämiskyky kuvaa unessa yleensä sitä, että olet vapauttanut itsesi sellaisesta tilanteesta, joka on painanut sinua maahan elämässäsi.

Saatat ajatella, että tämä vapauden tunne on vain osa tuuria tai sattumaa. Näin ei kuitenkaan ole. Olet kuitenkin tehnyt painavan päätöksen tai noussut raskaiden vaatimusten yläpuolelle.

7. Tunnet putoavasi

Jos tunnet putoavasi unessa, tarkoittaa se yleensä sitä, että pidät liian tiukasti kiinni tämänhetkisestä tilanteestasi omassa elämässä. Sinun pitää rentoutua ja päästää irti.

Älä ole huolissasi siitä, että menettäisit kontrollin, vaan luota itseesi ja toisiin. Anna kaikkien asioiden loksahtaa paikoilleen luonnollisesti.

8. Ajat autoa, jota et voi ohjata

Auto edustaa unessa taitojasi edetä johdonmukaisesti johonkin tiettyyn tavoitteeseen. Jos et pysty hallitsemaan autoa unessasi, sinusta saattaa elämässä tuntua siltä, ettei sinulla on tarpeeksi kontrollia omasta tiestä menestykseen.

Sen sijaan, että yrittäisit kontrolloida liikaa tilannetta, sinun kannattaa höllentää otetta kuvitteellisesta elämän ratista ja antaa vaiston ohjata ja löytää sinulle oikea tie.

9. Löydät unessa uuden huoneen

Unesi huoneet kuvaavat luonteesi erilaisia puolia. Kun löydät unessa täysin uuden huoneen, viittaa se siihen, että olet löytämässä itsestäsi jonkin sellaisen kyvyn, mistä et ollut aiemmin tietoinen.

Unessa huonetta kannattaa tutkia mahdollisimman paljon ja tarkkaan. Samalla kannattaa tutkia omia löytyneitä kykyjä mahdollisimman paljon, sillä todennäköisyys, että löydät uusia ovia avattaviksi, kasvaa koko ajan.


Lue myös: Tahdotko eroon painajaisista? Vältä pahoille unille altistavia asioita

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat