Kuva: Fotolia

Pidä henkilökohtaiset tietosi turvassa - katso vinkit turvallisen salasanan luomiseen

17.03.2016 07:45 - Iiro Myllymäki

"123456" ja "qwerty" eivät todellakaan ole suositeltavia salasanoja. Sen sijaan pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Kaikkihan meistä tietävät, että salasanojen tulisi olla mahdollisimman monimutkaisia. Tällä tavalla pystyy välttämään hakkereiden iskut omiin henkilökohtaisiin tietoihin tietoverkoissa.

Ongelmana on kuitenkin salasanojen muistaminen, joten monet käyttävät pelkästään yhtä tai kahta salasanaa kaikkialla. Refinery29-sivusto listasi parhaat vinkit oikeanlaisten salasanojen keksimiseen ja muistamiseen.

Vinkit antoivat Yahoon tietoturvapäällikkö Bob Lord, White Hat Security -tietoturvafirman perustaja Jeremiah Grossman sekä Norton-turvallisuusohjelmistoyrityksen johtaja Kevin Haley.

Mitä pidempi, sen parempi

Jos sivusto vaatii salasanan olevan 8-12 merkkiä pitkä, kannattaa tähdätä maksimimerkkimäärään. Käytä salasanassasi sekä isoja että pieniä kirjaimia ja myös erikoismerkkejä sivuston niin salliessa.

Älä laita Facebookista löytyvää tietoa salasanaasi

Jos salasanasi sisältää sanan, joka on näyttävästi esillä esimerkiksi Facebook- tai Twitter-tililläsi, se on helpompi hakkeroida. Näin ollen kotikaupungin, lemmikkien tai lempiartistien nimiä kannattaa välttää. Mieti sen sijaan esimerkiksi jotakin repliikkiä lempielokuvastasi ja luo näiden sanojen alkukirjaimista pohja salasanallesi.

Älä toista itseäsi

Jokaisen salasanasi tulisi olla erilainen. Tämä tekee salasanojen muistamisen työlääksi, mutta on turvallisuuden kannalta tärkeää. Älä myöskään kerro salasanaasi kenellekään. Nortonin tutkimuksen mukaan jopa 36 prosenttia alle nelikymppisistä jakaa salasanojaan muiden kanssa.

Käytä salasanojen hallintaohjelmaa

Kenenkään muisti ei riitä kymmenien monimutkaisten salasanojen muistamiseen ulkoa. Siksi muistaminen kannattaakin ulkoista jollekin saatavissa olevalle salasanojen hallintaohjelmalle, joita ovat esimerkiksi LastPass, 1Password ja Norton Identity Safe.

Käytä kaksivaiheista varmennusta

Aina kun on tarjolla toinenkin varmennuskeino salasanan lisäksi, käytä sitä. Syötät ensin salasanasi ja sitten palvelu lähettää koodin tekstiviestinä tai sähköpostilla. Palveluun pääset vasta syöttämällä tämänkin koodin. Muun muassa Google, Facebook ja Instagram käyttävät kaksivaiheista varmennusta, mutta eivät toki jokaisella kirjautumiskerralla. Yleensä näin paljon vaivaa tarvitsee nähdä vain, kun palveluun kirjautuu ensimmäistä kertaa.

Valitse epämääräinen turvakysymys

Jos turvakysymyksesi vastauksen löytää julkisista some-profiileistasi, se ei ole turvallinen. Valitse mahdollisimman erikoinen kysymys tai vaihtoehtoisesti vastaa väärin johonkin tavanomaiseen kysymykseen – kunhan vain muistat tämän väärän vastauksen tulevaisuudessa.

Lue myös: Maailman yleisin salasana paljastettiin - naurettavan helppo

Lähde: Refinery29

Kilpailut

Uusimmat