Uskaltaudu luontoon – maukas kalaherkku syntyy nuotion hiilloksessa
Suomen kesässä ei ole mitään parempaa kuin nauttia luonnosta ja sen tuomista antimista. Yksi mahdollisuus on pakata reppu viikonloppuna ja suunnata ongen tai virvelin kanssa vesistön äärelle. Eväsleivän lisäksi kalareissulta saattaa hyvällä tuurilla tulla muutakin evästä, jonka voi valmistaa suoraan nuotion äärellä.
Luonnon suuri ruoka-aitta -kirjassa esitellään yksi tapa valmistaa kalaa retkeillessä.
Foliossa paistettua nuotionieriää (4 annosta)
1,5 kg nieriää, puhdistettuna ja huuhdeltuna
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
2 punasipulia
1 dl kaprista
25 g voita
paksua alumiinifoliota
1. Mausta kala(t) suolalla ja pippurilla sisältä ja ulkoa.
2. Kuori ja viipaloi sipuli. Täytä kalat sipulilla ja kapriksella. Jaa voi kalojen päälle.
3. Kääri kalat huolellisesti paksuun alumiinifolioon ja kypsennä niitä nuotion hiilloksella noin 15 minuutin ajan. Käännä kerran ja nauti.
Vaikka ohjeessa käytetäänkin nieriää, voi sen korvata herkullisilla suomalaisilla kaloilla kuten ahvenella, hauella tai vaikkapa silakoilla. Vaihtoehtoisesti voit noutaa mieleisen kalan kaupan kalatiskiltä ja kuljettaa sen luontoon viileässä.
Lähde: Luonnon suuri ruoka-aitta - eränkävijän parhaat reseptit, Börje Salming, 2016, Gummerus
Lue myös: Saako vehnäleipä sinut voimaan pahoin? Tee itse gluteenitonta siemenleipää
Lue myös: Herkullisen kesäisessä keitossa ei ole lähes lainkaan kaloreita - ota ohje talteen