Kuva: Fotolia

Lomaile koiran kanssa turvallisesti – ennakoi vaaratilanteet

23.06.2016 20:15 - Senja Rapila

Kesä tuo mukanaan useita vaaratilanteita koiralle, jotka on hyvä välttää ennakoimalla.

Koska kesä on ihmisen parasta aikaa, on siitä hyvä nauttia karvakaverin kanssa turvallisesti. Kennelliitto listasi koiraa koskevat kesän vaaratilanteet, jotka on hyvä välttää.

Älä jätä koiraa autoon

Ei aurinkoon eikä varjoon. Ei edes ikkunat raollaan. Ikkunoiden auki jättäminen tai varjoinen paikka eivät estä auton sisäilman kuumentumista. 

Kesällä auton sisälämpötilat kohoavat nopeasti erittäin korkeiksi ja sitä ei voi tarpeeksi muistuttaa, että kesäkuumalla koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos. Kuumaan autoon jätettyä koiraa uhkaa lämpöhalvaus ja pahimmillaan menehtyminen.

Pitkillä automatkoilla tulee huolehtia koiran veden saannista ja riittävistä jaloittelutauoista.

Vältä turhaa liikuntaa kuumina päivinä

Helteellä liikkuminen tai treenaaminen voi aiheuttaa aktiiviselle koiralle lämpöhalvauksen. Lämpöhalvauksessa ruumiinlämpö nousee vaarallisen korkeaksi ja sen oireita ovat läähätys, apaattisuus, levottomuus, horjahtelu, kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu ja ripuli. Jos koira menee shokkiin ja tajuttomaksi, on tila hengenvaarallinen.

Lämpöhalvauksen saanutta koiraa voi viilentää haalean veden avulla, valelemalla sitä koiran turkille. Älä käytä jäähdyttämiseen jääkylmää vettä, sillä se lisää rasitusta ja voi laskea ruumiinlämmön liian alhaiseksi. Koiran voi myös viedä kahlaamaan veteen.

Juota koiralle vettä pieniä määriä kerrallaan ja kun koira virkoaa, se tulee viedä eläinlääkäriin tarkkailtavaksi.

Jos kyy puree tai ampiainen pistää

Kyynpurema voi olla koiralle hyvinkin hengenvaarallinen. Sen oireita ovat koiran voimaton käyttäytyminen, purema-alueen turpoaminen ja kovat kivut. Mikäli kyy on purrut koiraa tai sen epäillään tapahtuneen, pitää koira viedä välittömästi eläinlääkäriin.

Jos kyy on purrut koiraa, puremakohta pitää pitää mahdollisimman liikkumattomana, jotta myrkky ei pääse leviämään. Koiran voi esimerkiksi kantaa metsästä autolle, jos se on koiran koon puolesta mahdollista. Kyytablettien antamista koiralle ei suositella.

Ampiaisenpisto voi myös olla koiralle vaarallinen. Ampiainen pistää koiraa useimmiten päähän tai tassuihin. Pään alueen pistoksissa on vaarana turvotuksen aiheuttamat hengitysvaikeudet tai allerginen reaktio. Jos epäilet ampiaisenpistoa, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Varo sinilevää

Levä näkyy vedessä yleensä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina tai rantaan ajautuneina värjäytyminä. Jos levää on runsaasti, se muodostaa puuromaisen kerroksen.

Jos havaitset sinilevää, älä anna koiran juoda tai uida vedessä. Jos koira karkaa veteen, sen turkki on pestävä ja huuhdeltava huolellisesti, jottei koiran iho pääse ärtymään. Sinilevälle altistunut koira saa yleensä rajuja oireita, joita ovat oksentelu, ripulointi, lihaskouristukset, koordinaatiokyvyn heikkeneminen ja voimakas vapina.

Jos koira juo sinilevän myrkyttämää vettä, on seurauksena pahimmillaan koiran kuolema. Koiran alkaessa oireilla, se on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.

Älä syötä koirille kesäherkkuja

Ihmisten herkut eivät yleisesti sovi koirille, kuten suolaiset, mausteiset ja rasvaiset grilliruuat. Myös maissintähkät ovat vaarallisia, sillä ne saattavat tukkia koiran suoliston.

Maissintähkän tavoin nieltynä vaarallisia ovat myös pienet ja terävät luut, joita on esimerkiksi possussa ja kanassa. Lisäksi koiralle vaarallisia ovat muun muassa suklaa, ksylitoli ja sipuli. Myös jäätelö suurina määrinä voi aiheuttaa koiralle ripulia.

Lähde: Kennelliitto

Lue myös: Tehokkaat niksit hyttysten torjuntaan - vältä turhat virheet

Kilpailut

Uusimmat