Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa Jacob’s Creek WAH
Järjestä ystävillesi rento illanvietto - tehkää yhdessä sushia!
Rento ilta ystävien kanssa syntyy helposti ja ketään kuormittamatta, kun pääosassa on hyvä ruoka, joka valmistetaan yhdessä.
Jos et aiemmin ole tehnyt sushia itse, niin älä turhaan arastele. Se ei oikeasti ole vaikeaa. Kun kokkeja on enemmän kuin yksi, jokaisella on oma vastuualueensa: yksi keittää riisin, toinen leikkaa kalan ja vihannekset...
Loistavan sushiaterian kruunaa viini, joka ei peitä hienostuneita makuja, vaan päinvastoin korostaa niitä. Erityisesti sushille kehitetty viini (esim. Jacob's Creek Wah) on takuulla varma valinta.
Minisushibowlit
4-6 hengelle
2,5 dl sushiriisiä
100 g lohta
6 retiisiä
1 keskikokoinen porkkana
pala (n. 6 cm) retikkaa
6 jättikatkarapua suolaliemessä
3-4 tl merileväkaviaaria
Mausteliemi:
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa
Wasabiranskankerma:
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 rkl wasabia
Lisäksi:
sushi-inkivääriä
Valmistus:
1. Valmista ensin sushiriisi. Huuhtele riisiä juoksevan veden alla huolellisesti, kunnes pois valuva vesi on kirkasta. Laita riisi laakeaan kattilaan veden kanssa, kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä kannen alla hiljaa kiehuen 15 minuutin ajan. Kun riisi on kypsää, ota kattila pois hellalta, mutta anna riisin vielä levätä hetki ennen maustamista kannen alla.
2. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola kattilassa. Kiehauta seos niin, että suola ja sokerit sulavat. Kaada riisi laakeaan vuokaan, kaada päälle etikkaseos ja nostele etikkaseos riisin joukkoon. Jäähdytä.
3. Riisin jäähtyessä kuutioi lohi pieniksi paloiksi. Suikaloi porkkanat, retiisi ja retikka. Kokoa annokset pieniin annoskulhoihin. Laita pohjalle riisi ja päälle suikaloidut kasvikset, lohi, jättikatkarapu, inkivääri sekä koristeeksi merileväpohjaista kaviaaria. Tarjoa sushipöydässä wasabilla maustetun ranskankerman kanssa.
Parsa-kylmäsavulohimakit ja punainen inkivääri
2 hengelle
2,5 dl mustaa kvinoaa
Mausteliemi:
5 dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
Lisäksi:
1 dl punajuurimehua
sushi-inkivääriä
sushimatto
1 nippu vihreää parsaa
1 pkt norilevyjä
150 g kylmäsavulohta
Valmistus:
1. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada laakeaan astiaan ja anna jäähtyä hetki. Kuumenna sillä aikaa mausteliemi. Kun sokeri sekä suola ovat sulaneet, sekoita liemi kvinoan joukkoon. Jäähdytä.
2. Napsauta parsoista kova kanta pois ja kuori ne tarvittaessa. Leikkaa parsat pituussuunnassa puoliksi ja keitä nopeasti kiehuvassa vedessä noin minuutin verran. Jäähdytä kylmässä vedessä. Laita sushi-inkiväärit likoamaan desilitraan punajuurimehua. Anna värjäytyä suhsien valmistamisen ajan. Valuta.
3. Valmista makit. Nosta norilevy sushimatolle. Levitä kvinoaa norilevylle. Molempiin reunoihin tulisi jäädä tyhjää noin 1-2 cm. Levyn yläreunaan saa jäädä noin 5 senttimetrin tyhjä alue, jolle ei levitetä kvinoaa.
4. Painele kvinoa kostutetulla lusikalla tiiviiksi matoksi. Kuivaa parsat ja sipaise niihin wasabia. Nosta kaksi parsan puolikasta keskelle kvinoaa ja lisää päälle kylmäsavulohi. Kostuta norilevyn leveät reunat varovasti vedellä. Rullaa norilevy maton avulla tiukaksi kääreeksi ja leikkaa annospaloiksi.
5. Tarjoa soijakastikkeen, wasabin ja punajuurimehussa värikkääksi värjätyn sushi-inkiväärin kanssa.
Jättikatkarapu-mangonigirit
4 hengelle
5 dl sushiriisiä tai puuroriisiä
5 dl vettä
Mausteliemi:
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
2 tl yuzua
1 pieni kypsä mango
Lisäksi:
wasabia
1 pkt tiikeriravun pyrstöjä (pakasteesta)
soijakastiketta
garia eli marinoitua sushi-inkivääriä
Valmistus:
1. Huuhtele riisiä juoksevan veden alla huolellisesti, kunnes pois valuva vesi on kirkasta. Laita riisi laakeaan kattilaan veden kanssa, kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä kannen alla hiljaa kiehuen 15 minuutin ajan. Kun riisi on kypsää, ota kattila pois hellalta, mutta anna riisin vielä levätä hetki ennen maustamista kannen alla.
2. Sekoita riisiviinietikka, yuzu, sokeri ja suola kattilassa. Kiehauta seos niin, että suola ja sokerit sulavat. Kaada riisi laakeaan vuokaan, kaada päälle etikkaseos ja nostele etikkaseos riisin joukkoon.
3. Pilko mango pieniksi kuutioiksi ja sekoita riisin joukkoon. Valmista nigireiksi joko muotilla tai kädellä muotoillen. Sipaise riisin päälle wasabia ja viimeistele tiikeriravun pyrstöllä. Tarjoa soijakastikkeen ja sushi-inkiväärin kanssa.
Reseptiohjeet ja -kuvat: Jotain maukasta -ruokablogin Mari Moilanen.