Tiesitkö: Tärkein kysymys, joka jokaisen vanhemman tulisi kysyä lapseltaan ruokailun aikana
Tutkimusten mukaan lapsen kasvaessa, heidän kykynsä säädellä syömänsä ruoan määrää eli he syövät usein liian vähän tai liian paljon, mitä vanhemmaksi he tulevat. Toisin sanoen vauvat ja taaperot osaavat hienosti säädellä syömänsä ruoan määrän tarvetta, paremmin kuin vanhemmat lapset. Aikuiset sen sijaan ovat tässä huonoimpia.
Silti moni ajattelee lastensa ruokailusta, että tärkeintä on, että lapsi syö terveellisesti ja monipuolisesti. Perheiden ravintoasiantuntijana toimivan Maryann Jacobsenin mukaan nämäkin ovat toki tärkeitä, mutta emme saisi unohtaa lapsen nauttiman ravinnon säätelyn merkitystä.
Tutkijat ovat vakuuttuneita, että ne lapset, jotka pystyivät pitämään kiinni kyvystään säädellä tuntemusten mukaan nautitun ravinnon määrää eli niin sanotut intuitiiviset ruokailijat kärsivät muita harvemmin liian korkeasta rasvaprosentista, syömishäiriöistä ja olivat muutoinkin parempivointisia.
Jacobsein kehottaakin kaikkia vanhempia esittämään lapsilleen tärkeän kysymyksen aina ruokailun aikana: ”Mitä sinun vatsasi sanoo?”. Toisin sanoen lasta olisi hyvä herätellä kuulostelemaan omaa oloaan ja kylläisyyden tunnetta eikä lapsen tarvitsisi aina syödä määrällisesti juuri sitä annosta, jonka aikuinen on hänelle koonnut eteen. Hyvä olisi muutoinkin ruokailun aikana keskittyä juuri ruokailuun eikä esimerkiksi pitää leluja tai kirjoja pöydässä.
Tällaisen vastuun antaminen lapselle voi tuntua joistain vanhemmista vaikealta, etenkin jos vanhempaa huolestuttaa vaikkapa lapsen pieni koko. Tutkimusten mukaan ruoan tuputtamisella tai kieltämisellä on kuitenkin lähes aina vain päinvastainen vaikutus lapseen. Vanhempien ei ole myöskään realistista olettaa lapsen syövän aina samankokoisia annoksia, sillä lapsen ruokahalu vaihtelee eri kasvuvaiheiden mukaan.
Lähde: The Huffington Post