Parasta ennen -päiväys tuottaa hankaluuksia puolelle suomalaisista - tunnetko sinä säännön?
Elintarvikkeiden parasta ennen -päiväykset ja viimeiset käyttöpäivät aiheuttavat monelle hämmennystä. Itse asiassa vain puolet (49 prosenttia) suomalaisista kertoo tietävänsä tarkasti, mikä näiden kahden ero on. Näin selviää verkkokauppa Matsmartin tuoreesta kyselytutkimuksesta.
“Suomalaisten epätietoisuus parasta ennen -päiväyksen merkityksestä saattaa lisätä ruokahävikkiä. Kannattaa luottaa omiin aisteihin — eli esimerkiksi haistaa ja maistaa ruokaa ennen poisheittämistä. Parasta ennen -päiväys on vain valmistajan lupaus siitä, että tuote säilyttää samat ominaisuudet kuin valmistushetkellä”, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson.
Matsmart taisteleekin ruokahävikkiä vastaan.
”Tavoitteenamme on jakaa tietoa eri päiväysmerkintöjen eroista eli siitä, että ruoka on yleensä aina syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisi lähellä tai jopa umpeutunut. Riisi, oliiviöljy tai kivennäisvesi ei pilaannu yhdessä yössä, kun parasta ennen -päiväys on umpeutunut”, Andersson jatkaa.
Suomalaisissa kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy noin 23 kiloa per henkilö vuodessa.
Lue myös: Nirsoileeko lapsi ruokaillessa? Tee kaksi helppoa muutosta, suosittelee asiantuntija