Kuva: Shutterstock

Oletko nirso ruokailija? Helpolla niksillä muokkaat makuaistiasi

01.12.2019 09:15 - Karoliina Kotala

Jos tunnistat itsesi tai lapsesi nirsoksi ruokailijaksi, kannattaa kokeiluun ottaa tuore ohje.

Monipuolinen ravinto on tunnetusti hyväksi terveydelle ja jo pienet lapset kannattaakin tutustuttaa uusiin makuihin. Mutta jos vanhempi itse on nirso uusille mauille, jäävät monet maut kokematta lapsiltakin, sillä niitä tulee harvemmin ostettua kotiin.

Nirsonkin ruokailijan on kuitenkin mahdollista oppia pitämään uusista mauista, ainakin tutkijoiden mukaan. Newyorkilaisessa yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa nimittäin selvisi, että toistuva altistuminen kitkerän makuiselle ruoalle, kuten vaikkapa parsakaalille, muuttaa syljen proteiineja ja sitä myöten vaikuttaa makuastiin. Toisin sanoen, kunhan kitkeriä makuja maistelee toistuvasti, sitä paremmalta ne alkavat maistua.

Kerralla ei kannata kuitenkaan haalia koko jääkaappia täyteen uusia makuja. Erään toisen tutkimuksen mukaan nimittäin vain 44 prosenttia jääkaapissamme olevista kasviksista tulee käytetyksi.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Sitkeä syysflunssa? Asiantuntijat vinkkaavat parhaimmat ruoka-aineet, jotka lisätä lautaselle

Kilpailut

Uusimmat