Käytetyistä huonekaluista voi tarttua mukaan ikävä riesa - katso, mistä tunnistat lutikan jäljet
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes teki selvityksen lutikkaongelman laajuudesta muutamalta eri tuholaistorjuntayritykseltä ja selvisi, että lutikat ovat tällä hetkellä todella iso ongelma määrällisesti, torjunnan haastavuuden sekä taloudellisten ja terveydellisten vaikutusten vuoksi.
Lutikat ovat tällä hetkellä yksi yleisimmistä asuntojen tuhotyönteisistä Suomessa. Lutikat voivat kulkeutua asuntoon esimerkiksi käytettyjen huonekalujen, tavallisimmin sängyn tai sohvan mukana. Jos hankit kalusteita käytettynä, ennen ostamista on hyvä tarkistaa huolellisesti niiden kunto. Myöskään roskalavoilta, jätetiloista tai rappukäytävistä löydettyjä huonekaluja ei kannata poimia mukaan.
- Pois heitetyt huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, voi huonekaluissa silti olla sellaisia paikkoja, joihin ei näe. Lisäksi lutikan munien ja nymfien havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa, kertoo ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesista.
Tuholaistorjuntayrityksen hyönteisten torjuntakäynneistä melkein puolet liittyy lutikoiden torjuntaan. Lutikoiden torjunta vaatii useamman käynnin, joskus jopa kymmenenkin käyntiä, minkä vuoksi niiden torjunta on erityisen haastavaa verrattuna muiden hyönteisten torjuntaan.
Miten tunnistaa lutikka?
Tyypillisesti lutikat jättävät jälkeensä mustia pieniä ulostejälkiä sekä veritahroja lakanoihin. Öiden jälkeen iholta voi löytyä puremajälkiä. Lutikat voivat piileskellä makuuhuoneissa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne ryömivät öisin ruokailemaan. Suurimman osan ajasta lutikat viettävät piilossa ihmisiltä, ja ne imevät verta yleensä ihmisten nukkuessa.
Lutikka on syöpäläinen, joka käyttää ravinnokseen ihmisen tai eläimen verta. Lutikka on muodoltaan leveä ja ovaalinmuotoinen ja pituudeltaan noin 2-8 millimetriä pitkä. Väriltään aikuinen lutikka on rusehtava.
Jos sinulla on epäilyjä siitä, että kotiisi on saattanut pesiä lutikoita, kannattaa tuholaistorjuntayritykseen sekä taloyhtiösi isännöitsijään ottaa välittömästi yhteyttä. Lutikoita ei pysty hävittämään omin voimin, vaan niihin tarvitaan ammattilaisten apua. Pahimmassa tapauksessa ongelma voi pitkittyä, ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.
Lue myös: Voiko syyhypunkki hypätä mukaan työpaikan naulakosta tai julkisen pytyn renkaalta? Lääkäri vastaa
Lue myös: Euroopassa lisääntyvät papukaijakuumetartunnat - joukossa myös kuolemantapauksia
Lue myös: Syyhy leviää ja se näkyy myös Tullin haaviin jääneissä lääkkeissä
Lähde: Tukes