Kuva: Shutterstock

Kodinkoneet, jotka aiheuttavat eniten vahinkoilmoituksia - vakuutusyhtiön vinkit vahinkojen välttämiseksi

03.08.2024 16:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Pohjola Vakuutuksen tiedotteessa kerrotaan, että eniten vahinkoilmoituksia tulee kylmälaitteista sekä pesukoneista.

On olemassa muutamia kodinkoneita, jotka korostuvat vakuutusyhtiö Pohjolan tilastoissa. Tiedotteen mukaan Pohjola Vakuutus saa eniten vahinkoilmoituksia jääkaapeista, pakastimista sekä astian- ja pyykinpesukoneista. 

Tiedotteen mukaan riski laitteen rikkoutumiseen kasvaa jo neljän vuoden kohdalla. Suurimmat riskit aiheutuvat seitsemän vuotta tai sitä vanhemmista kodinkoneista. Syynä voivat olla erilaiset viat, mutta myös varomaton käyttö. 

– Pesukoneen voi rikkoa esimerkiksi sillä, että sillä pesee jotain sinne kuulumatonta. Astianpesukoneita hajoaa, koska lapsi on istunut luukun päälle. Keraaminen liesitaso rikkoutuu, kun sille putoaa maustepurkki tai muu esine, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala luettelee.  

Kalleimmat vahingot aiheutuvat palovahinkojen lisäksi erilaisista vuotovahingoista. Esimerkiksi astianpesukone voi aiheuttaa paljon harmia, sillä keittiössä ei yleensä ole lattiakaivoa tai vesieristystä. Pahimmassa tapauksessa vahingot voivat nousta jopa sataan tuhanteen euroon. 

– Esimerkiksi omakotitalossa vuotovahinko kustantaa keskimäärin 8 500 euroa, mutta suurimmillaan hintalappu voi nousta yli 100 000 euroon, Kujala kertoo. 

– Putkiliitosten ja letkujen kunto tulee tarkistaa säännöllisesti ja kuluvat osat, kuten poistoletku, uusia määräajoin. Kodinkoneiden huollosta ja osien kunnosta ei kannata tinkiä tiukassakaan taloustilanteessa, sillä kustannukset vahingosta ovat huomattavasti ennaltaehkäisyä suuremmat, Kujala neuvoo. 

Mikäli vahinko pääsee sattumaan, kannattaa ensimmäisenä tietenkin tarkistaa, onko tuotteen takuu voimassa. Vaikka takuu olisi umpeutunut, ei se välttämättä tarkoita sitä, ettei valmistaja olisi virhevastuussa.

– Kodinkoneissa yleinen takuuaika on kaksi vuotta. Takuuajan päättymisen jälkeen ostaja voi vedota virhevastuuseen, jonka kesto on pidempi kuin takuuaika. Laitteen tulee kestää käytössä sellainen aika, joka on perusteltua kyseiselle tuotteelle olettaa. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisukäytännön perusteella kodinkoneiden tulisi kestää ainakin neljä vuotta. Kuluvien osien normaalia kulumista ei kuitenkaan pidetä virheenä, Kujala kertoo. 

Tiedotteessa Pohjola myös kertoo vinkkinsä kodinkonevahinkojen välttämiseksi. Pääset katsomaan ne alta.

1. Tutustu käyttöohjeeseen ja muista huoltaa laitetta ohjeiden mukaan

2. On tärkeää, että laite asennetaan oikein. On myös suotavaa pyytää ammattilaisen apua, etenkin sähköasennusten sekä pesukoneen tulo- ja poistovesiliitäntöjen asennuksissa.

3. Pesukoneen hana on syytä pitää kiinni silloin, kun konetta ei käytetä.

4.  Pöly ja lika lisäävät vahinkoriskiä. Siksi siivoaminen on myös tärkeää. 

5. Pesukoneen poistovesiputki tulee vaihtaa säännöllisesti. Yleensä suositeltu vaihtoväli on viisi vuotta. Vesiliitäntöjä kannattaa myös muutoin tarkkailla. 

6. Mikäli laitteessa huomaa jotain outoa, ei sitä kannata käyttää. Jos esimerkiksi sähköjohto on rikki, saattaa se pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalon.

7. Ylijännitesuojauksella kannattaa suojata sähkö- ja tietoverkko. Ukkosella töpselit on syytä irrottaa seinästä.

Lue myös: Osaatko sytyttää puusaunan oikein? HSY jakoi vinkit vähäpäästöisempään saunomiseen

Lue myös: Näin pakastat mansikat ja marjat oikein - lue Marttojen vinkit

Lähde: Pohjola

Kilpailut

Uusimmat