Kuva: Iisan kotialbumi

Syntisen hyvää - Iisan reseptillä loihdit joulupöytään herkullisen porkkalan

22.12.2024 10:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Tie täydelliseen reseptiin kävi kokeilun ja erheen kautta.

Monen joulupöytään kuuluu perinteisesti erilaiset kalat, niin savulla kuin ilman. Samaa tuttua makua voi saada myös vegaaniseen joulukattaukseen.

Iisa on noudattanut vegaanista ruokavaliota jo yli vuosikymmenen, kun vuonna 2012 hänen pitkäaikainen vegaaniystävänsä haastoi hänet siirtymään kasvissyönnistä vegaanisuuden pariin. Muutos oli yllättävän helppoa.

- Jotenkin ajattelin, että se vaatisi ihan hirveästi vaivaa, mutta nopeasti sitä oppi löytämään vegaaniset tuotteet ja parhaimmat ja helpoimmat reseptit, Iisa kertoo Voice.fi:lle.

Iisa muistelee olleensa aikoinaan suuri graavilohen ystävä. Kuullessaan ensimmäisen kerran porkkalasta, hän halusi ehdottomasti kokeilla sitä. Porkkala eli porkkanalohi on porkkanasta valmistettua, kylmäsavulohen makua jäljittelevä lisuke. Sitä voi käyttää täysin jäljiteltävän tuotteen tapaan eli esimerkiksi leivän päällä tai sellaisenaan.

Täysin nappiin ensimmäinen suoritus ei mennyt, mutta innostus säilyi. Nykyään Iisa valmistaa porkkalaa useamman kerran vuodessa. Vielä kalaa syödessään, kylmäsavulohi suorastaan ällötti Iisaa. Porkkalassa sen sijaan savuisuus on kaikkea muuta kuin ällöttävää.

Nykyinen porkkalaresepti muotoutui kokeilun ja erheen kautta. 

- Testailin eri reseptejä ja lopulta aloin tehdä porkkalani mututuntumalla ja ns. helpomman kautta, joten uunitus ja suolakilot saivat jäädä heti alkuunsa. Työläin vaihe porkkalassa oman kokemukseni mukaan on sen höylääminen, mutta sekin sujuu loppujen lopuksi aika näppärästi ja nopeasti, Iisa toteaa.

Toimittaja kysyi Iisalta, kuuluuko porkkala hänen jouluperinteisiinsä. Vastaus on yksinkertainen.

- Kuuluu, ehdottomasti!

Iisan kehittelemän reseptin löydät alta.

Syntisen hyvä porkkala

3 isoa porkkanaa, n. puoli kiloa
3–4 rkl karkeaa merisuolaa
0,5 tl nestesavua
2 rkl rypsiöljyä
0,5–1 rkl riisiviinietikkaa (oman maun mukaan)
tilliä

1. Kuori porkkanat ja poista kärjet ja kannat. Höylää juustohöylällä porkkanasta ohuita siivuja (varo peukaloitasi).

2. Keitä runsas määrä vettä, jonne lisäät suolan sekä porkkanat. Keittele porkkanasiivuja, kunnes ne ovat kypsiä. Pieni purutuntuma ei ole haitaksi, varo kuitenkin ylikeittämästä, sillä muuten siivut hajoavat.

3. Valuta keitinvesi pois ja laita porkkanat kannelliseen rasiaan. Lisää öljy, nestesavu sekä riisiviinietikka ja halutessasi muutama tillin oksa. Sulje kansi hyvin ja kääntele rasiaa ylös alaisin, jotta kaikki ainekset sekoittuvat hyvin. Ravistelemalla porkkanat vain murskaantuvat.

4. Anna maustua jääkaapissa muutamasta tunnista yön yli ja syö keitettyjen perunoiden tai ruisleivän päällä kera tuoreen tillin.

(kuva: Iisan kotialbumi)

Lue myös: Vegaaninen ohratto ja hampputofu - huippukokin resepti osoittaa, ettei vegaaninen tarkoita mautonta

Lue myös: Helppo arkiresepti pelastaa kiireen keskellä ja tuo lautaselle sadonkorjuun makuja

Lue myös: Tee klassikkokarkit itse kotona - Leenan helpolla ohjeella onnistut

Kilpailut

Uusimmat