Toimittaja testasi munattoman "munavoin" - lopputulos yllätti
Vuoden loppu merkitsee usein illanistujaisia tai muita juhlia. Kokoontumisia varten on mukavaa miettiä erilaisia tarjoiluja. Monenlaisia vieraita varten myös herkkujen pitää olla moninaisia.
Munavoi on perinteinen suomalainen levite, joka taipuu niin karjalanpiirakan kuin vaikka ruisnapin tai hapankorpun päälle. Vaikka tämä herkku itsessään kuulostaa mahdottomalta vegaanille, sisältäähän se nimensä mukaisesti kananmunaa ja voita, pystyy sen toteuttamaan myös vaihtoehtoisella reseptillä.
Toimittaja testasi Vegaanihaasteen reseptiä, jossa kananmuna korvataan kikherneillä ja tofulla. Lopputulos vähintäänkin yllätti, sillä tuoreeltaan maku muistuttaa kananmunan keltuaista.
Reseptin luonut Vegaanihaasteen viestintävastaava Satu Saunio kertoo törmänneensä munattoman voin ohjeisiin erilaisilla vegaaniruokaan liittyvillä keskustelufoorumeilla 2000-luvun puolivälistä asti. Perusainekset toistuivat joka reseptissä ja näiden pohjalta Saunio loi oman versionsa.
- Kaikki eivät laita munattomaan voihin kikherneitä, mutta minusta ne sopivat siihen kivasti, Saunio kertoo Voice.fi:lle.
Uudet ravitsemussuositukset ovat puhuttaneet suomalaisia viimepäivien ajan. Niitä ajatellen munaton munavoi on kuitenkin loistava tuote, sillä suosituksena on sisällyttää 50–100 grammaa palkokasveja päivittäisiin aterioihin. Vegaaniseen munavoihin niitä on piilotettu jopa kahdessa muodossa, koska siinä on sekä tofua että kikherneitä.
- Jos ne ovat ennestään tuntemattomia, niin ehkäpä munattoman voin testaaminen voi laskea kynnystä testailla muitakin tofu- ja papuruokia? Niistä saa tehtyä todella monipuolisesti ja edullisesti herkullista ja täyttävää ruokaa, Saunio suosittelee.
Saunion mukaan ihmiset, jotka maistavat munatonta voita ensimmäisen kerran, usein hämmästyvät siitä miten munaton ja voiton tuote voi maistua sekä munalta että voilta. Täydelliseen lopputulokseen hänellä on vielä yksi vinkki.
- Tässä reseptissä tietysti kikherneiden, tofun ja rasvan luoma suutuntuma muistuttaa munavoita, mutta kala namak eli musta suola on se juttu, joka antaa viimeisen silauksen kokemukselle. Sitä voisi oikeastikin kutsua taikasuolaksi, koska sen maku on niin erehdyttävästi kananmunan maku.
Vegaaninen munavoi
1 tölkki kikherneitä suolaliemessä
1 paketti maustamatonta tofua
tilliä, persiljaa tai ruohosipulia
mustaa suolaa tai suolaa
100 grammaa vegaanista voita
Valuta ja huuhdo kikherneet. Survo ne haarukalla niin, että massaan jää sattumia. Valuta tofu ja survo se niin ikään haarukan avulla. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maistele!
Seoksen määrä riittää noin kymmeneen annokseen. Raikkautta sekä esteettisyyttä saat lisäämällä esimerkiksi herneenverson annoksen päälle.
Huom! Kaikki vegaaniset voin korvikkeet eivät ole gluteenittomia. Eli jos tämä pitää huomioida herkuttelijoiden joukossa, muista olla valinnan kanssa tarkkana.
Alkuperäisen ohjeen löydät täältä.
Vaikka toimittaja onkin sekaani eli sekasyöjä, jää tämä resepti ehdottomasti käyttöön. Ohje sai myös kokeilussa lisäpisteitä helppoudestaan.
Lue myös: Minna Kuukan piparkakkutalot hurmaavat - paljastaa nyt, miten paljon aikaa harrastus vie
Lue myös: Testasimme tämän joulun uutuussuklaat, joista kolme ylsi kirkkaasti ylitse muiden
Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on voi-, lehti- ja torttutaikinalla?
Lähde: Vegaanihaaste