Kuva: Shutterstock

Tiedätkö milloin tyyny ja peitto on aika vaihtaa uusiin? Asiantuntija kertoo tärkeimmät merkit

25.01.2025 14:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Lika ja esimerkiksi paakkuuntunut tyyny voivat olla syy epämukavaan oloon, huonoon unenlaatuun ja niska-hartiakipuihin.

Ihminen nukkuu elämästään noin kolmanneksen, minkä vuoksi yöunilla on olennainen vaikutus elämänlaatuun. Lika ja esimerkiksi paakkuuntunut tyyny voivat aiheuttaa iho-ja allergiaoireita, yleistä epämukavuutta ja niska-hartiakipuja. Lisäksi pesemättömät petivaatteet voivat haista ja kerätä bakteereja, mikä vaikuttaa unihygieniaan ja unen laatuun.

Kysyimme Marttojen ruoan ja kodinhoidon johtavalta asiantuntijalta Niina Silanderilta, miten tyynyjä ja peittoja kannattaa oikein hoitaa, ja mistä tunnistaa, että ne on aika vaihtaa uuteen. Hänen mukaansa omalla toiminnalla on suuri vaikutus peittojen ja tyynyjen käyttöikään.

-  Suositeltava pesuväli peitoille on noin kerran vuodessa ja tyynyille kerran pari vuodessa hoito-ohjeen mukaan, Silander ohjeistaa.

Useimmat polyesteritäytteiset tuotteet kestävät 60 asteen vesipesun, kuten untuvatuotteetkin. Pesuainetta tulee käyttää 1/3 normaalista määrästä.

- Kuivausrumpu on hyvä apuri täkkien kuivaamiseen ja sillä saa usein paakkuuntuneenkin täytteen palautettua ilmavaksi. Kannattaa kuitenkin muistaa tarkistaa pesuohjeesta, että rumpukuivaus on sallittu, Silander vinkkaa.

Aamulla heti heräämisen jälkeen kannattaa antaa makuuhuoneen tuulettua kunnolla, peitto sivuun vedettynä, jotta yön aikainen kosteus haihtuu vuodevaatteista. Lakanat olisi hyvä pestä noin kahden viikon välein ja tyynyliina tarpeen mukaan useammin, esimerkiksi viikon välein. 

Näistä merkeistä tunnistat, että tyyny tai peitto on aika uusia

Tyyny: Tyyny ei enää palautu muotoonsa, siinä on paakkuuntuneita kohtia, joita ei saa pöyhittyä tai ne eivät "aukea" pesemällä ja kuivaamalla, tai jos tyyny tuntuu epämukavalta. Myös pinttyneet tahrat voivat olla merkki siitä, että tyyny kannattaa uusia.

Peitto: Täkin lämpöeristys on heikentynyt, täyte on jakautunut epätasaisesti tai paakkuuntunut, tai siinä on pinttyneitä tahroja, kannattaa se vaihtaa uuteen.

Silanderin mukaan mitään tiettyä aikamäärettä tyynyjen ja täkkien uusimiseen ei ole. Hän huomauttaa, että merkkien ja materiaalien välillä voi olla paljon eroa.

- Sillä, miten tyynyjä ja täkkejä hoitaa on iso merkitys. Paras olisi, jos täkit ja tyynyt pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään, hän sanoo.

Kierrätä vanhat tyynyt ja peitot oikein

Mitä vanhoille tyynyille ja peitoille tulee sitten tehdä? Silander huomauttaa, etteivät tyynyt ja peitot sovellu poistotekstiilikeräykseen. Sen sijaan vanhoja peittoja ja tyynyjä voi tarjota paikallisille eläinsuojelujärjestöille. Kannattaa myös harkita, voisiko vanhoja täytteitä käyttää esimerkiksi käsitöissä, sisustustyynyissä tai istuinpehmusteissa.

Jos kierrätys ei ole mahdollista, tulee tyynyt ja täkit lajitella sekajätteeseen. 

Lue myös: Kuinka monta pussilakanaa mahtuu viiden kilon pesukoneeseen? Lasketaanko kilomäärä kuivan vai märän pyykin perusteella?

Lue myös: Moni suomalainen ei tunnista merkittävää riskiä keittiössään: "Ei kannata jäädä odottamaan vuotoa"

Kilpailut

Uusimmat