Saako lapseton puuttua vanhempien toimintaan? "Kommentoida saa, muttei kritisoida"

15.01.2014 15:45 - Rea Tallgren

Viikonloppua Voicella emännöivä Petra Soikkeli kysyi kuuntelijoilta, saavatko lapsettomat ihmiset neuvoa vanhempia lastenkasvatuksessa tai saako toisten tapoihin kasvattaa lapsia ylipäätään puuttua. Kysymys jakoi ihmiset vahvasti kahteen eri kuppikuntaan.

Viikonloppuisin äänessä oleva Petra Soikkeli tiedusteli Facebookissa Voicen kuuntelijoilta saako lapseton henkilö neuvoa vanhempia. Mielipiteitä keskusteluun tuli lukemattomia. Keräsimme alle osan kommenteista.

Moni oli sitä mieltä, että lapsettomien ja muutenkin ulkopuolisten olisi parasta pitää mölyt mahassaan.

"Kommentoida/keskustella voi, mutta kokemukseen ei voi tukeutua ja kritisoida ei missään nimessä voi. Ja lapsia ei vielä ole, mutta jos olisi ja lapseton tulisi jotain neuvomaan niin voisin vetästä herneet nenään. Sen vuoksi en mene neuvomaan, ellei sitten erikseen neuvoja kysytä."

"Lapseton ihminen ei voi tietää vanhemmuudesta ja sen tuomista haasteista/muutoksista mitään ennenkuin saa sen oman lapsen."

"Jokainen kasvattakoon lapsensa itse ... ei siihen muiden neuvot päde ja kritiikit omaan arvoonsa jätän."

"No tarviiko välttämättä kritisoida kenenkään kasvatusmenetelmiä oli sitten lapseton tai lapsen omaava? Jokainen hoitaa lapsensa niinkun parhaaksi näkee."

"Ainahan sitä voi kaikenlaista yrittää, mut en suosittele varsinkaan puolituttuja neuvomaan kurinpitoa vaan pelkän supernannyn perusteella. Ja lapsettomille: Kaikki ei aina oo niin mustavalkoista."

"Niin kauan, kun lapseen ei kohdistu väkivaltaa tai muuta sopimatonta kohtelua, niin minun mielestäni kukin kasvattaa lastaan kuten parhaaksi näkee. On eriasia antaa vinkkejä/neuvoja hienotunteisesti, kuin tulla päsmäröimään, että tee näin ja näin ja nyt asia tehdään noin jne. Itse kärähdän hyvinkin nopeasti, jos joku tulee selittämään mitä minun tulisi lapseni kanssa tehdä. Tosin asiaan vaikuttaa aika paljon myös se, ettei minun koskaan pitänyt saada lasta ja toiseksi koen, että minulla on oikeus kasvaa lapseni kanssa äitinä ja ihmisenä ilman, että tekisin asiat niin kuin joku muu on tehnyt oman lapsensa kanssa 20 vuotta sitten. Jokaisella on oikeus tehdä virheitä ja oppia ihan yhtälailla kuin onnistua."

Toiset olivat sitä mieltä, että myös lapsettomilla on oikeus puuttua, mikäli huomaa vanhempien tekevän virheitä tai mikäli keksii keinoja helpottaa lapsien tai vanhempien arkea.

"Kyllä saa mikäli huomaa jotain todella oleellista. Kritisoimaan ei passaa ruveta mutta sanoa voi nätisti. Ei aina tarvitse olla vanhempi että ymmärtää lastenkasvatuksesta. Itselleni ensimmäinen lapsi tulossa ja kyllä toivon että jos jossain ollaan menossa metsään niin joku sanoo jotain, oli hänellä lapsia tai ei."

"Lasten kasvattaminen ei ole sen kummoisempaa kuin ihmissuhteissa muutenkin tasapainoilu. Joten kyllä lapsetonkin osaa neuvoa, ja joskus voi jopa huomata jotain mitä itse ei tilanteessa kiinni oleva huomaa. Ihmisen on vain vaikea ottaa kritiikkiä vastaan tai negatiivista palautetta ja silloin tulee typerästi vedottua vaikka siihen että toisella ei ole lapsia."

"Lapsetonkin henkilö voi olla ammatiltaan kasvattaja. Mutta jos puhutaan ihan siviilimielessä, niin tottakai lapsetonkin voi vinkkejä antaa, eikä siitä pidä suuttua, mutta jos saarnaamiseksi menee, voi haistattaa mielestäni pitkät. Tietysti riippuu aina tilanteesta. On niitäkin vanhempia paljon, jotka eivät paljoa kiinnostu esimerkiksi lapsensa yleisistä käytöstavoista, mutta muita ihmisiä häiritsee jatkuva huono käytös"

"Ääritapauksissa kyllä. Jos vanhempi tekee jotain selkeästi väärin, jopa rikkoo lakia niin silloin on ihan sama onko lapsia vai ei. Jos on jostain vähäpätöisemmästä asiasta kyse niin ei välttämättä edes henkilö jolla lapsia on saa mennä sekaantumaan asioihin."

"Välillä tuntuu että osa lapsettomista olis parempia vanhempia kuin ne joilla niitä jo on."

Voit osallistua keskusteluun Voicen Facebookissa tai jättää kommenttisi alle. Petra Soikkeli äänessä viikonloppuisin lauantaisin klo 12–16 ja sunnuntaisin klo 14–18.

Kilpailut

Uusimmat