9 huonoa tapaa, joista jokaisen vanhemman olisi päästävä eroon
Tässä yhdeksän valitettavan yleistä tapaa, johon moni vanhempi sortuu:
Toisten vanhempien tuomitseminen
Monet vanhemmat sortuvat paheksumaan toistensa kasvatusmenetelmiä ja vanhemmuutta - joskus aiheesta, mutta joskus myös täysin ilman syytä. Jos tilanne ei vaadi puuttumista, tee itsellesi palvelus ja keskitä ajatuksesi muualle. Älä anna negatiiviselle energialle valtaa, vaan pyri kiinnittämään sen sijaan huomiota omaan vanhemmuuteesi. Kun onnistut vanhempana, älä arastele palkita itseäsi siitä.
Itsensä haukkuminen
Muista, että sinä olet suurin esimerkki lapsellesi. Se, miten kohtelet itseäsi, heijastuu myös lapsiisi. Kaikki negatiiviset sanat vartalostasi ja omasta itsestäsi kyllä kuullaan, ja ne myös vaikuttavat lapsen omaan itsetuntoon. Miltä lapsesta, joka pitää omaa äitiään/isäänsä älykkäänä, mahtavana ja kaikkivoipana, mahtaa tuntua, kun oma esikuva vähättelee itseään toistuvasti? Ei varmasti hyvältä.
Lapselle tärkeän ihmisen haukkuminen
Jos lapsesi ihannoi jotain henkilöä koko sydämensä pohjasta, älä pilaa sidettä haukkumalla henkilöä lapsesi kuullen. Oli kyse sitten kaverista, isoäidistä, opettajasta, ex-puolisostasi tai jostain muusta lapselle läheisestä henkilöstä. Lapsen ei ole hyvä kuulla haukkusanoja hänelle rakkaasta ihmisestä. Pidä siis negatiiviset ajatukset ominasi tai aikuisten välisissä keskusteluissa.
Kaiken kontrolloiminen
Et pysty kontrolloimaan kaikkea lapsesi elämässä, joten hyväksy se. Hiljennä sisäinen kontrollifriikkisi ja anna asioiden joskus tapahtua omalla painollaan. Pystyt ottamaan rennommin elämässä ja nauttimaan paremmin yhteisestä ajasta lapsesi kanssa. On myös havaittu, että kontrolloivien vanhempien lapsilla on taipumus kapinointiin teini-iässä. Muista siis antaa lapsellesi myös mahdollisuus epäonnistumiseen, se on inhimillistä.
Kaikkeen myöntyminen
Vastakohtana kontrolloimiselle on kaikkeen myöntyminen. Jos et kiellä lapseltasi mitään, on se myös huono asia. Tietyt rajat on hyvä olla, eikä lapsen jokaiseen pyyntöön tarvitse suostua. Jos annat lapsellesi kaiken, mitä hän haluaa, ei hän opi arvostamaan asioita samalla tavalla kuin muut.
Liika mukavuudenhaluisuus
Liika mukavuudenhaluisuus opettaa lapsille vain sen, ettei uusia asioita kannata kokeilla rohkeasti. Jos et itse pidä vuoristoradoista tai tulisesta ruoasta, älä kuitenkaan kiellä näitä asioita lapsiltasi. Anna siis hänelle mahdollisuus kokea uusia asioita, sillä eihän sitä tiedä, vaikka lapsesi innostuisikin niistä paljon!
Yhteisen laatuajan laiminlyöminen
Kun vietätte lasten kanssa yhteistä laatuaikaa, ole läsnä. Sulje puhelin ja tietokoneet ja tehkää yhdessä sitä mitä ikinä haluattekaan tehdä. Jos äiti tai isä syventyy leffaillan aikana jatkuvasti tekstiviestittelyyn tai Facebookiin, ei yhteisestä laatuajasta voida todella puhua.
Kännykän jatkuva räplääminen
Älypuhelinten aikakaudella vanhemmat sortuvat helposti netissä surffailuun, tekstiviestien näpyttämiseen ja muuhun epäolennaiseen. Kaikki elektroniikkaan käytetty aika on pois teidän yhteisestä ajasta. Pidä siis puhelin poissa käsistäsi, kun olette yhdessä. Voit myös kokeilla kännykkä-vapaata viikonloppua.
Rakkauden tunnustusten puutuminen
"Minä rakastan sinua", nämä kolme pientä sanaa ovat merkitykseltään suurempia lapselle kuin uskotkaan. Muista siis kertoa lapsellesi, että rakastat häntä. Rakkauden voi osoittaa myös sanojen lisäksi halein, silittelyin ja pusuin. Äläkä lopeta rakkauden osoittamista siihen, kun lapsesi lennähtävät pesästä pois, vaan muista heitä rakkaudellasi myös aikuisiällä.
Lähde: Scary Mommy