Perjantairesepti: Tee itse helppo piparitaikina
Piparkakkutaikina
0,5 dl siirappia
0,5 tl pomeranssikuorta
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia
1 dl sokeria
130 g voita
1 kananmuna
1 tl soodaa
ripaus suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1. Mittaa kattilaan siirappi, pomeranssinkuori, neilikka, inkivääri, kaneli, sokeri ja voi. Kirhauta ainekset. Siirrä kattila jäähtymään.
2. Kun seos on jäähtynyt vatkaa se sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna joukkoon, jatka vatkaamista.
3. Sekoita suola ja sooda vehnäjauhoihin. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita. Laita taikina tekeytymään jääkaappiin ja anna olla siellä kelmulla suojattuna seuraavaan päivään.
4. Lämmittele taikinaa ennen leipomista käsin vaivaten pala kerrallaan. Kauli se levyksi ja leivo pipareiksi. Taikinasta tulee noin 4 - 5 pellillistä pipareita. Paista piparkakut 185 asteessa noin 5 - 10 minuutin ajan pipareiden paksuudesta riippuen.