HS: Vinkit palmusunnuntaihin: Miten virvotaan, kuinka siitä voi kieltäytyä?
Tänään juhlitaan palmusunnuntaita, jolloin suomalaislapset kiertävät perinteisesti naapuruston ovilla virpomassa. HS kyseli pääsiäisperinteen tutkijalta Juha Nirkolta virpomiseen liittyvistä tavoista ja tottumuksista.
Nirkon mukaan kysymys siitä, mitä virpojalle on sopivaa antaa, on herkkä.
- Perinteisesti annetaan munia ja kaupassa on valmiita karkkisettejäkin. Itse pidän suklaamunaa mukavampana kuin rahaa. Ja jos ovi on avattu ja loru kuunneltu, niin kyllä sitten pitää antaakin jotain.
Virpomisaikataulu on hänen mukaansa vaihteleva, mutta yleensä virpojat liikkuvat hänen kokemuksensa mukaan iltapäivällä, kello 12-18 välisenä aikana. Kuinka virpomisesta voi sitten kieltäytyä?
- Viisainta on katsella ovisilmästä eikä avata, jos on virpojia. Se olisi armeliaampaa kuin se, että avaa oven ja alkaa sen jälkeen estellä. Jos on oikein kiusaantunut asiasta, kannattaa lähteä kotoa pois virpomistuntien aikaan, kertoo Nirkko.
Nirkon mukaan virpominen sellaisena kuin sen tunnemme, on omaksuttu Karjalan ortodokseilta. Alun perin Karjalassa virpoivat pyhävaatteissaan sekä lapset että aikuiset ja virpominen kohdistettiin vain tutuille ihmisille. Silloin ajatuksena oli hakea palkka, esimerkiksi kananmuna, seuraavan viikon pääsiäisaterialle. Palkkio saatiinkin siis vasta viikon kuluttua virpomisesta. Loruja oli myös runsaasti erilaisia.
- Eroja vanhaan perinteeseen on paljon, vaikka päivä ja koristeltu oksa ovat säilyneet. Nykyään virvotaan sekä tutuille että tuntemattomille ja palkkioksi saadaan karkkia tai rahaa. Virpojat pukeutuvat noidiksi. Palkka vaaditaan heti. Viimeisin loru lienee: "Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle!"
Hänen mielestään ihanteellinen virpoja on reipas ja iloinen. Jos virpoja on opetellut pidemmän lorun, voisi Nirkon mukaan silloin antaa myös parempaa palkkaa.
Lue myös: Unohtuiko rairuohon istutus? Muutamalla niksillä saat ruohon vielä pääsiäiseksi
Lähde: HS