Kiusaamisen seuraukset vetävät sanattomaksi - toimi, jotta lapset säästyvät niiltä
The Lancet Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus selvitti, kumpi kahdesta pahasta on vieläkin pahempi: joutua lapsena kiusatuksi vai vanhempiensa pahoinpitelemäksi. Jälkimmäinen pitää sisällään kaiken fyysisen ja henkisen väkivallan, jopa seksuaalisen väkivallan.
Vakavammat seuraukset koituvat kuitenkin kiusaamisesta.
- Ahdistuneisuus, masennus ja taipumukset itsemurhalle olivat niiden mielenterveydellisten lopputulosten joukossa, joita etsimme, tutkija ja professori Dieter Wolke Warwickin yliopiston psykologisesta ja lääketieteellisestä tiedekunnasta selvittää.
- Tuloksemme osoittavat, että he, jotka olivat olleet kiusattuja, kärsivät todennäköisemmin mielenterveysongelmista kuin he, joita oltiin pahoinpidelty, Wolke jatkaa.
Toimi sinäkin
Koulujen, terveydenhuollon palveluiden ja muiden vaikutusvaltaisten tahojen täytyisi pyrkiä siihen, ettei kiusaamista enää tulevaisuudessa olisi. Liian usein siihen ei kuitenkaan puututa esimerkiksi kouluissa. Tutkimuksen mukaan jopa joka viides lapsi kärsii kiusaamisesta.
- Kiusatuksi tuleminen ei ole harmiton siirtymäriitti tai välttämätön osa kasvamista. Sillä on vakavia pitkäaikaisia seurauksia, Wolke sanoo.
Tutkimuksessa tarkkailtiin vuosien ajan kahta ryhmää, jotka olivat tutkimuksen alussa ala-asteikäisiä. Toisessa ryhmässä oli noin 1270 yhdysvaltalaista lasta ja toisessa noin 4025 brittilasta.
Koska kiusaaminen ja kaikenlainen kotiväkivalta voi pahimmassa tapauksessa pilata lapsen elämän myöhemmin, kannattaa aina puuttua ikäviin tilanteisiin. Voi olla, että pelastat tällöin jonkun kärsimykseltä, joka on mahdollista estää.
Lue myös: Isokokoisen tytön kuva sai haukkuja netissä - koko yhteisö ryhtyi puolustamaan
Lähde: Spring