Korvapuusteja kaikille: Kokeile vegaanista tai gluteenitonta versiota

26.09.2015 15:15 - Reetta Haverinen

Jos sinulle on tulossa vieraita, joilla on ruokarajoitteita, voit helposti pyöräyttää kahvipöytään tuoretta pullaa mausta tinkimättä.

Moni suomalainen tietää, että mikään ei voita tuoreen korvapuustin tuoksua. Monet vegaanit ja keliaakikot joutuvat kuitenkin usein kieltäytymään palaveripullista tai kyläpaikan herkullisista puustitarjoiluista, sillä tämä perinteinen kaneliherkku sisältää niin vehnäjauhoja, maitoa, voita kuin kananmunaakin.

Ruokarajoitteisten ei kuitenkaan tarvitse jäädä paitsi tämän kanelisen kierrepullan aromeista, sillä muutamalla helpolla muutoksella perinteisestä pullataikinasta voi muokata niin vegaanisen kuin gluteenittomankin version.

Nämä pullat maistuvat aivan yhtä herkullisilta kuin perinteisetkin vehnäset. Älä siis arkaile, vaan kokeile rohkeasti hieman erilaista korvapuustireseptiä vaikka heti tänä iltana:

Vegaanin korvapuustit

Pullataikina:

2,5 dl soija- , kaura-, manteli- tai riisimaitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
1 tl kardemummaa
75 g kasvimargariinia
Noin 8 dl vehnäjauhoja

Täyte:

Margariinia
Kanelia
Sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maidon joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, lisää hiiva nesteeseen pienen jauhomäärän kanssa.

Lisää joukkoon suola, sokeri, kardemumma, osa vehnäjauhoista sekä pehmeä margariini. Voit esimerkiksi sulattaa margariinia hieman mikrossa, jos margariini on kovin kovaa.

Lisää taikinaan jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa käsin. Lisää jauhoja taikinaan niin, että taikinasta tulee kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla puoli tuntia.

Leivo taikinasta korvapuusteja ja anna pullien kohota noin puoli tuntia. Perinteisen korvapuustitäytteen sijaan tee puustien täyte margariinista, kanelista ja sokerista. Paista pullia 225 asteessa 8-10 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet pinnalleen kauniin värin.

Voit voidella valmiit pullat esimerkiksi sokerivedellä, näin saat niihin kauniin kiillon.

Alkuperäinen resepti blogista Kamomillan konditoria. Blogiin pääset tästä.


Gluteenittomat korvapuustit

Pullataikina:

2,5dl maitoa
50g voita
25g hiivaa
1,5tl psylliumia
1 kananmuna
0,5dl sokeria
0,5tl suolaa
5-6dl gluteenitonta jauhoseosta
Ripaus kardemummaa

Täyte:

Voita tai margariinia
Kanelia
Sokeria 

Lämmitä maitoa kattilassa ja sekoita maidon joukkoon sulatettu voi. Murustele seoksen joukkoon tuorehiiva ja lisää myös psylliumjauhe. Sekoita huolellisesti ja anna seoksen turvota noin viiden minuutin ajan.

Lisää seokseen sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja osa jauhoista. Vaivaa taikinaa käsin ja lisää jauhoja vähitellen siten, että taikinasta tulee kimmoisaa.

Taikinaa ei tarvitse kohottaa vielä lainkaan tässä vaiheessa vaan sen voi kaulita suoraan levyksi. Levitä taikinalevyn päälle korvapuustitäyte: voi/margariini, kaneli ja sokeri. Leivo korvapuustit tuttuun tapaan.

Asettele korvapuustit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota pullia liinan alla noin 45 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.

Paista pullia 225 asteessa noin 12-15 minuuttia tai kunnes pullat saaneet pinnalleen kauniin värin.

Alkuperäinen resepti blogista Kaakao kermavaahdolla. Pääset blogiin tästä.


Lue myös: Vähennä hiilareita: Leivo maukasta kukkakaalileipää

Kilpailut

Uusimmat