Kuva: Apetina

Nyhtöpossun rakastajat huomio: Nyt kannattaa kokeilla nyhtölammasta

10.12.2015 09:55 -

Myös muu kuin porsaanliha toimii nyhdettynä, kokeile lammasversiota vaikka joulupöydässä.

Porsaan kasslerista valmistettu nyhtöpossu on ollut suosittua ruokaa jo muutama vuoden ajan. Amerikasta rantautunut herkku tarjoillaan yleensä BBQ-kastikkeen kera hampurilaisen välissä ja nautitaan vaikkapa ranskalaisten kera.

Myös muu kuin porsaanliha toimii ylikypsänä. Lammas mielletään pääsiäisruoaksi, mutta kun se maustetaan pohjoisafrikkalaisella mausteseoksella, se sopii suomalaiseen joulupöytään mainiosti. Arabiankielinen nimi “ Ras el Hanout” tarkoittaa parasta mausteseosta, joka kauppiaalta löytyy. Se sisältää monia suomalaisten joulun aikaan leivonnassa käyttämiä mausteita kuten kardemummaa, neilikkaa, muskottipähkinää ja kanelia. Mausteita ja lisukkeita vaihtamalla reseptiä on helppo muunnella vaikkapa intialaiseen, aasialaiseen tai meksikolaiseen makumaailmaan.

Nyhtölammas on vaivatonta valmistaa, sillä se kypsyy itsekseen muuta puuhatessa tai sen voi pitää vaikka uunissa yön yli. Parhaiten lammas toimii couscousin tai riisin kanssa, mutta maistuu mainiolta myös uunissa paahdettujen lohkoperunoiden, porkkanoiden ja punajuurten seurana. Voit ottaa sitä evääksi kääräisemällä lihaa tortillaan tai pitaleipään yhdessä kasvisten kera. Nyhtölampaan kruunaa päälle murennettu suolainen juusto, joka pehmentää mukavasti lihan mausteisuutta.


Nyhtölammas Ras el hanout


1300 g luuton lampaanpaisti

2 tl suolaa

2 rkl Ras el hanout -mausteseosta

5 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 porkkana

200 g kuivattuja luumuja

2 dl vettä

tuoreita yrttejä (minttua, korianteria, lehtipersiljaa)

Arla Apetina -juustoa


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuivaa lampaan paisti ja hiero suola ja Ras el hanout-mausteseos kauttaaltaan sen pintaan. Voit käyttää reseptissä myös luullista lampaanpaistia tai lampaanviulua, luuton mahtuu pataan kuitenkin usein parhaiten.

Peittele luullinen paisti hyvin paistivuokaan foliolla, ellet voi käyttää pataa ja kantta. Laita lammas pataan (tai vuokaan) puolitettujen, kuorimattomien sipuleiden, kokonaisten valkosipulinkynsien, porkkanoiden ja luumujen kanssa. Lisää vesi ja sulje kansi tai peittele foliolla. Laita lammas uuniin ja alenna lämpötila 110 asteeseen. Jätä uuniin yön yli tai 8-10 tunniksi.

Murenna Apetina-juustoa nyhtölampaan pinnalle tarjottaessa.



Hunajainen jugurttikastike

4 dl jugurttia

4 valkosipulinkynttä

3 rkl hunajaa

vettä


Raasta valkosipuli ja hienonna yrtit jugurttikastiketta varten. Sekoita ne jugurtin ja hunajan kanssa. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja ohenna tarvittaessa juoksevammaksi vedellä.

Ota pitkään muhinut lammas varovasti padasta leikkuulaudalle ja revi pehmeä liha kahdella haarukalla palasiksi. Siivilöi liemi padasta ja käytä sitä lihan kostuttamiseen uudelleen lämmitettäessä.

Siirrä liha tarjoilulautaselle, ripottele päälle sormisuolaa ja hienonnettuja, tuoreita yrttejä. Lusikoi hiukan jugurttikastiketta lihan päälle ja tarjoile loput erillisestä astiasta.


Kilpailut

Uusimmat