Hallitseeko taapero perhettäsi? Kasvatusasiantuntijan vinkit ongelmaan
Taapero voi saada itkuisen raivokohtauksen esimerkiksi, jos hän ei saa haluamaansa ruokaa, jos hän ei halua kylpyyn tai jos hän ei halua kylvystä pois. Itse asiassa millainen tahansa tilanne voi aiheuttaa itkupotkuraivarin, ja vanhemman hermoja koetellaan.
Kasvatusasiantuntija Jo Frost, joka tunnetaan erityisesti Supernanny-ohjelmasta, neuvoo, miten toimia, jos taapero tuntuu hallitsevan koko perhettä. Frost kertoo Voicelle, että jos vanhemmat ovat antaneet lapselleen vallan, ensimmäinen asia on hyväksyä tilanne: Näin on päässyt käymään. Frostin mukaan ei kannata keksiä tekosyitä tapahtuneelle.
- Vanhempien pitää ymmärtää, että jos lapselle antaa liikaa valtaa niillä osa-alueilla, joilla vanhempien pitäisi tehdä ratkaisuja, taapero voittaa kerta toisensa jälkeen, Frost sanoo.
Terveellisten rajojen asettaminen perheen sisällä selventää sekä vanhemmille että lapsille, millaisia rooleja vanhemmilla ja toisaalta lapsilla kotona on. Lapsi alkaa ymmärtää, kenellä on eniten käskyvaltaa tietyissä päätöksentekotilanteissa.
- Pyydän aina vanhempia pohtimaan, mitkä ovat heidän velvollisuutensa ja roolinsa lapsen elämässä. Kun ihminen alkaa ajatella kuin vanhempi, hän alkaa ymmärtää, että on antanut aivan liikaa valtaa lapselle. Vanhempien pitäisi osoittaa terveellä tavalla lapsille, miksi vanhempia pitää arvostaa, Frost selventää.
Frost muistuttaa myös, että vanhempien kuuluu arvostaa lapsiaan nimenomaan omina lapsinaan, eikä asennoitua heihin kuin kavereihin, jotka voivat saada pienimmätkin tahtonsa läpi. Kaveruus ja ystävyysnäkökulmat tulevat myöhemmin lapsen kasvaessa, mutta ensin pitää vanhemmuusaspektin olla kunnossa.
Lue myös: Pitääkö 8-vuotiaan osata pyyhkiä oma pyllynsä?