Syökö lapsesi vain makaronilaatikkoa? Kasvatusasiantuntija kritisoi liian lepsuja vanhempia
Lastenhoitaja ja kasvatusasiantuntija Jo Frost, joka muistetaan erityisesti Supernanny-sarjasta, sanoo, että lapset saadaan syömään tai ainakin maistamaan kaikkia ruokia, kunhan vanhemmat eivät reagoi asiaan liian pelokkaasti.
Frostin mukaan vanhemmat, jotka antavat ruoka-asiassa periksi lapsille, käyttäytyvät kaikki samanlaisen mallin mukaan, ja käyttäytymismallia toistetaan usein.
Kaikki on kiinni vanhemmasta
- Useimmissa tilanteissa vanhemmat, jotka antavat lastensa syödä makaronilaatikkoa päivittäin, pelkäävät, että lapset kieltäytyvät syömästä muita ruokia ja tulevat sairaiksi, kun eivät syö mitään, Frost kertoo Voicen haastattelussa.
Kasvatusasiantuntija muistuttaa, että vanhempien on valitettavan helppo tehdä sellaisia päätöksiä, jotka saa lapsen syömään omien tunteidensa kautta.
- Jos vanhemmat antavat koko ajan periksi, he opettavat lapsilleen vain sen, että lapset saavat tahtonsa aina läpi ja vanhemmat antavat aina kaiken, mitä lapsi haluaa, Frost sanoo.
Frostin mukaan vanhempien kannattaa seurata omia käyttäytymismallejaan ja tarkkailla etenkin sitä, miten itse reagoi, kun lapsi tiuskii haluavansa syödä vain makaronilaatikkoa: Annatko lapselle heti makaronilaatikkoa vai annatko hänelle ensin jotain muuta ja lopussa, kun lapsi kieltäytyy muusta, annat makaronilaatikkoa? Vai annatko ruokakomerosta jotain aivan muuta, josta lapsi myös pitää, mutta joka ei täysin ole samalla ravintoainetasolla muiden ruokien kanssa?
Puhu ruoasta aina positiivisesti
Frost neuvoo vanhempia muuttamaan omaa tavanomaista käyttäytymistään. Näin myös lasten käyttäytyminen ja asenne muuttuu.
- En usko, että on olemassa nirsoja tai valikoivia syöjiä. Minusta tuntuu, että olemme vain kehittäneet sellaisia, Frost uskoo.
Samalla, kun lapsia rohkaistaan maistamaan uusia ruokia, vanhemmilla pitää olla positiivinen asenne ruokaa ja ruokailuun. Frost varoittaa myös seuraamasta liikaa sosiaalisen median keskusteluita, sillä moni voi sisäistää negatiivisen asenteen ruokailuun: Ajatuksen siitä, että lasten kanssa ruokailusta tulee aina yhtä taistelua.
- Jos ihmisellä on terve asenne ruokaan, ruokapöydässä istumiseen ja ruoasta nauttimiseen, lapset oppivat, että ruokailutilanteesta voi nauttia, Frost muistuttaa.
Lapselle ei kannatta sanoa "Tiedän, ettet pidä oikein vihanneksista, mutta maistaisit vähän." Tämä antaa lapselle sen käsityksen, että vihannesten syömisessä on jo jonkinlainen ongelma. Siitä voi lähteä käyntiin suurikin tahtojen taisto lapsen ja vanhemman välillä.
Maistata samaa ruokaa 15 kertaa
- Antakaa lapsille runsaasti erilaisia ruokia. Lapsella kestää ainakin 15 kertaa maistaa yhtä ja samaa ruokaa eri tavalla laitettuna ennen kuin hän oikeasti pystyy sanomaan, pitääkö hän siitä vai ei, Frost neuvoo.
Jos 3 - 4-vuotias lapsi siis sanoo, ettei pidä mistään muusta ruoasta kuin makaronilaatikosta, tiedetään, että se ei ole totta. Frost kannustaakin sinnikkääseen päätöksentekoon ja sen oppimiseen, ettei tietyissä tilanteissa anneta heti, tai lainkaan, periksi.
Lue myös: Hallitseeko taapero perhettäsi? Kasvatusasiantuntijan vinkit ongelmaan