Täydellinen juustotarjotin kruunaa joulupöydän: Katso mitä tarjota ja minkä kanssa
Pirkka-lehti opastaa, kuinka jokainen voi koota täydellisen juustotarjottimen. Kun seuraavan kerran suunnittelet juustotarjoilua vieraille, muista seuraavat ohjeet:
Määrä
Varaa juustoja noin 150 - 200 grammaa henkeä kohden. Yhteensä tarjottimelta on hyvä löytyä 3-6 erilaista juustoa.
Ulkonäkö
Juustotarjoilu näyttää hyvältä, kun kokoat siihen mahdollisimman erinäköisiä juustoja ja siten myös maut ovat mielenkiintoisia. Valitse sekä vomakkaita että mietoja juustoja, jotta ne ovat monen maistelijan makuun.
Lisukkeet
Juustojen seuraksi sopivat hyvin marjat ja hedelmät, mutta muista valita makeita ja vähähappoisia lajikkeita, sillä ne tasapainottavat suolaisuutta. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa rypäleet, pärynät, omenat, persikat, taatelit, melonit sekä mansikat ja kirsikat. Myös hillot ovat hyvä pari juustoille, erityisesti koville juustoille. Juustojen kanssa voit tarjota myös leipää, kuten patonkia, hapankorppua tai ruskeita pipareita.
Viinit
Juustot kuuluvat aterialla yleensä pääruoan jälkeen nautittavaksi, mutta ennen varsinaista jälkiruokaa. Täten juustojen kanssa voidaan nauttia samaa punaviiniä kuin pääruoallakin, mutta makea jälkiruokaviinikin käy. Silti paras vaihtoehto juustoille on useimmiten runsas valkoviini.
Vinkki! Ota juustot huneenlämpöön jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta niiden aromit tulevat varmasti esiin.
Lähde: Pirkka, Kotliliesi