Kuva: Shutterstock

Suositut matkailusaaret määräävät nyt pääsymaksun turisteille

09.09.2024 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Pääsymaksu kohdistetaan risteilyturisteille.

Yhä uudet turistikohteet Euroopassa suunnittelevat nyt ryhtyvänsä suitsimaan liikaturismia ongelmineen. Uusimpina joukkoon liittyvät Kreikalle kuuluvista saarista Santorini ja Mykonos.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoi sunnuntaina, että saarilla ollaan aikeissa ottaa käyttöön 20 euron matkailuvero risteilyturisteille. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Maksu otettaisiin käyttöön vilkkaimpina sesonkikuukausina, ja osa siitä menisi paikallisten käyttöön esimerkiksi kunnostustöihin.

Esimerkiksi Santorinilla asuu vain 20 000 vakituista asukasta, mutta piskuinen saari uhkaa olla pian pilalla, kun turistit ryntäävät massoittain paikalle. Pääministeri Mitsotakis muistuttaa myös, että liikaturismi ei ole ongelma Kreikassa kaikkialla, vaan tietyissä kohteissa tiettyinä aikoina vuodesta, mihin yritetään nyt puuttua. Myös risteilyalusten määrää suunnitellaan rajoitettavan tulevaisuudessa.

Matkailijoiden verojen lisäksi Kreikka aikoo suitsia asuntojen lyhytvuokrausmarkkinoita taatakseen asunnot edelleen kaikille paikallisille. Lyhytvuokrattavien asuntojen verotusta tullaan kiristämään ja esimerkiksi Ateenassa keskustan alueelta ei enää anneta uusia lupia tällaisten asuntojen vuokraamiseen.

Liikaturismia vastaan on kehitelty toimenpiteitä ympäri Eurooppaa muuallakin, ja paikallisten tyytymättömyys turismin haittoihin on aiheuttanut jopa mellakoita. Lisää aiheesta voit lukea alta.

Lue myös: Keskellä kesälomakautta ympäri Eurooppaa mellakoidaan turismia vastaan

Lue myös: Venetsian kaupunki ottaa käyttöön pääsymaksun - syynä turistimassat

Lue myös: Amsterdam suitsii liikaturismia rajulla toimenpiteellä

Lähde: Reuters

Kilpailut

Uusimmat