Pukeuduin viikon pelkästään Suomi-muotiin - kaikki asut miellyttivät silmääni, mutta opin jotain paljon tärkeämpää
Toisinaan olo on ollut kuin rikollisella. Olen haalinut viime kuukausina ketjuliikkeiden vaatteita sen kummemmin ostopäätöstä punnitsematta. No eihän siinä tietenkään mitään rikollista ole, mutta vuosia ostin kaikki vaatteeni joko kotimaisilta brändeiltä tai käytettynä. Vuosien tauon jälkeen olo ketjuliikkeeseen astuessa on kuin olisin saapunut karkkikauppaan. Karkkikauppaan, jossa kaikki on liki ilmaista. Olen hämmästellyt, miten vaatteet voivatkin olla näin halpoja. Olen raahannut läjän vaatteita sovitukseen ja liki yhtä ison kasan myös kassalle. Shoppailumorkkis on seurannut väistämättä perästä.
Vaikka suomalaisella vaateteollisuudella on todellakin toivoa, harmittaa, että tällaisena aikana olen tukenut ennemmin muotijättejä kuin suomalaisyrityksiä. Vaikka seuraan muotia tiivisti ja olen perillä monista mallistoista, haluan tarkastella lähemmin, miltä suomalaismerkkien kevään ja kesän mallistot näyttävät. Entä muistaisinko taas, miksi vaatteesta kannattaa maksaa enemmän kuin 9,99 euroa?
Päätän pukeutua viikon pelkästään Suomi-muotiin. Siis suomalaisiin vaatemerkkeihin, jotka valmistavat vaatteensa mikä missäkin. Nautin kauniista printeistä ja persoonallisista leikkauksista, mutta teemaviikollani on itselleni suurempikin merkitys. Huomaan esimerkiksi, että haluan pitää näistä vaatteista parempaa huolta, en vain sen takia, että osa niistä on lainassa. Katso, miltä keväinen viikkoni näytti - ja tuntui.
Maanantai
Neuletakki Alpa
Ahti-t-paita Mainio
Farkut Pura Finland
Huivi R-Collection
Aloitan viikon huolettomalla asulla. Toukokuisena maanantaina neuletakille on käyttöä, eikä niitä voi olla liikaa Suomen sääolosuhteissa. Alpakanvillaneule ei kaipaa juurikaan pesua. Ilahduttavaa on, että Alpalta löytyy myös vaatteiden huoltopalvelu sekä second hand -osasto. Laatuvaate kestää vuosikymmeniä ja omistajalta toiselle.
Suomalaisen brändin farkut löytyivät Pura Finlandilta. Puran muista tuotteista poiketen farkkuja ei ole valmistettu Suomessa. Ne on tosin suunniteltu Suomessa, mutta valmistettu Virossa.
Isken silmäni heti Mainion Ahti-t-paitaan. Mainion vaatteita olen ostanut lapselleni, ja onpa meillä ollut joskus jotkut samisteluasutkin. Aikuisten vaatteet jatkavat samaa tyylikästä, mutta leikkisää linjaa. Mainio on ilahduttanut läpinäkyvällä tuotannollaan. Brändin sivuilta löytyy infoa niin tehtaista, materiaaleista kuin arvoistakin niin paljon kuin jaksaa lukea.
Olen vaatekaapin peruspilareiden äärellä. Näitä vaatteita voi yhdistellä loputtomiin.
Tiistai
Korvakorut ja mekko YO ZEN
Emil-kengät Terhi Pölkki
No hei ensinnäkin: katsokaa tuota mekon nerokasta kuosia. Näyttää äkkiseltään vain astetta raikkaammalta leokuosilta, mutta siinähän on myös naishahmoja. Tuoreen Heroines-malliston pääosassa ovat naissankarit. Mekko on suunniteltu Suomessa ja valmistettu Portugalissa.
Voi, kuinka paljon rakastankaan kauniita mekkoja, mutta kuinka paljon samaan aikaan vihaan niiden silitystä. Ilokseni huomaan, ettei mekko rypisty istuessa sillä tavoin kuin olen pelännyt.
YO ZEN on ollut myös varsin avoin valmistusprosesseistaan ja avannut muun muassa sosiaalisessa mediassa, mistä vaatteen hinta muodostuu eli mikä on arvolisäveron, tuotantokulujen ja jälleenmyyjän osuus. Jälleenmyyjän osuus hinnasta on merkittävä, mutta suomalaisbrändi on todennut, että jälleenmyyjien kautta voi saavuttaa kuluttajia, joille merkki on muuten tuntematon. Tuotteita on myös hyvä päästä testaamaan fyysisesti. Iso kustannus, mutta varmasti kannattava, jotta oppisimme tuntemaan kotimaista muotia edes himpun verran paremmin.
Korvikset taas on koottu käsin Oulussa.
Katse jalkoihin, joissa komeilevat terhipölkit. Juuri 10 vuotta täyttänyt suomalainen kenkämerkki tuli tutuksi puukengistään. Emil-malli on moderni klassikko Suomi-muodin saralla. Terhi Pölkki kiinnittää paljon huomiota vastuullisuuteen, ja mielestäni yksi keskeisimmistä asioista ovatkin ajattomat mallit. Mallit, jotka näyttävät juuri nyt ajankohtaisilta - ja voin luottaa siihen, että ne näyttävät siltä 10 vuoden päästäkin.
Keskiviikko
Paita Nanso
Puuha-liivi R-Collection
Housut Nouki
Emmi-kengät Terhi Pölkki
Korvikset Uhana
Juuri 100 vuotta täyttäneen Nanson valkoinen luottopaita ja mustat Noukin culottesit - asu, jossa on hyvä olla. Kun heitän päälle R-Collectionin vihreän Puuha-liivin alkaa asu tuntua vielä enemmän omalta. Rakastan kerroksellisuutta. Ensiajatukseni liivistä on, että tuota en tiennyt tarvitsevani. Joskus näin todella on: olen onnistunut haalimaan turhaakin turhemman vaatekappaleen tai asusteen, joka ei toimi kuin yhdessä asussa. Leikkisästi ja osuvasti nimetyn Puuha-liivin kohdalla tilanne on toinen. Tuotannon ylijäämämateriaaleista valmistettu unisex-malli toimii vaikkapa farkkujen kanssa, klassisen kauluspaidan päällä ja siis oikeasti myös työvaatteena.
Noukin pellavahousut on taas valmistettu Tampereella. Hyvä Nouki!
Pölkin puuvillaisten Emmi-kenkien pohjat on valmistettu 30 prosenttisesti kahvipavuista ja 70 prosenttisesti luonnonkumista.
Torstai
Korvakorut Uhana
T-paita Nosh
Neule Pura Finland
Papaija-hame Aarre
Kengät Terhi Pölkki
Kasvomaski Taiga Colors
Päivän ohjelmassa on muun muassa elokuvan ennakkonäytös, joten vilukissalla on jälleen käyttöä neuleelle. Noshin paita on monella tapaa hyvänmielen vaate. Valkoinen t-paita näyttää aina hyvältä ja vieläkin enemmän se ilahduttaa, jos se on valmistettu vastuullisesti. Hiljattain Samujin oikeudet ostanut Nosh on ottanut huimia harppauksia vastuullisuuden saralla.
Aarre-brändin hameen papaija-kuosi saa hymyn huulille ja niin saa myös se, kuinka merkki on avannut juurta jaksaen arvojaan vastuullisuudesta sivuillaan.
Puran herkullisen sävyinen mohair-neule on suunniteltu yhteistyössä Magicpoks-blogin Marin kanssa. Neule on valmistettu myös Suomessa.
Perjantai
Jylhä-mekko, laukku ja farkut Marimekko
Kengät Terhi Pölkki
Mitä sana Suomi-muoti tuo ensimmäisenä mieleen? Monelle varmasti Marimekon Unikko-kuosin. Vaikka Unikko elää uutta kultakauttaan, halusin valita ylleni tällä kertaa jotain muuta. Marimekkoa pidän edelleen suomalaisen muodin kärkikastissa - siis, jos puhutaan pelkästään printeistä. Tämän kesän mallistoissa komeilevat Unikonkin suunnitelleen Maija Isolan kuosit, joita on kaiveltu arkistoista. Mansikkavuoret ovatkin tämän kesän hitti.
Marimekko on 70-vuotisen historiansa aikana panostanut vastuullisuuteen, mutta kurottavaa on ollut - kuten muillakin brändeillä. Kestävä ja ajaton design ovat Marimekon kulmakiviä. Keväällä uiguurialuetta koskeneen puuvillan käyttö -maininnan (pakkotyöpuuvilla) poistuminen Marimekon sivuilta herätti keskustelua. Marimekolta kommentoitiin Iltalehdelle, että he hankkivat puuvillamateriaalit kumppanivalmistajiltaan eri puolilta maailmaa, mutta Xinjiangista peräisin olevaa puuvillaa he eivät hyväksy. Työnsarkaa riittää varmasti liki kaikilla brändeillä, mutta omaleimainen tyyli on Marimekolla hallussa.
Helmat housujen päällä näyttävät taas ajankohtaiselta, ja olen ottanut tyylin jälleen omakseni. Terhi Pölkin puukengissä on sopivasti särmää ja kuitenkin jotain todella suomalaista. Tämä nousi ehkäpä suosikikseni viikon asuista.
Lauantai
Mekko Kaiko
Kimono Uhana
Kengät Terhi Pölkki
Kesäasu parhaimmillaan - ajattomuutta, kerroksellisuutta ja viileitä materiaaleja. Uhana on kovassa nosteessa, eikä vähiten pääministeri Sanna Marinin ja muiden vaikuttavassa asemassa toimivien esimerkin vuoksi. Myös Uhana on onnistunut iskemään kultasuoneen monilla kuoseillaan. Yhdistin Virossa valmistetun silkkikimonon ehkä hieman varovaisesti, mutta takuutyylikkäästi Kaikon Frill Button -mekkoon.
Okei, vielä yksi loistava syy valita tämä asu päälle: mekon musliini-materiaalia ei tarvitse silittää ja sen voi heittää päälle suoraan pyykkinarulta - kuten usein lempivaatteiden kohdalla tehdäänkin.
Kaiko on ainakin omalla kohdallani onnistunut alusta asti tuomaan arvonsa esiin. Esimerkiksi sen, että jokaisen myydyn tuotteen voitosta ohjataan seitsemän prosenttia kehitysmaiden naisten kouluttamiseen.
Sunnuntai
Toppi ja pyöräilyshortsit REVOEL
Collari ja kengät Antti Tapani
Urheiluvaatteilla on Suomessa pitkät perinteet ja viime vuosina uusia sporttibrändejä on tupsahdellut esiin. Viikon viimeinen asuni edustaa kahta hyvin erilaista brändiä. Antti Tapani on kaikkien saatavilla Prismassa, kun taas Lauttasaaressa vaatteensa valmistava REVOEL panostaa käsityöhön.
Molemmille on toki paikkansa. Suomalaiset ostavat vaatteensa suurimmaksi osaksi ruokaostosten lomassa marketeista, ja valikoima yllättää minut joka kerta. Jossain vaiheessa mielikuvani oli jäänyt siihen, että markettivaatteissa on vain kiroilevia siilejä ja neonvärejä.
Antti Tuisku toimii luovana johtajana nimeään kantavalle brändille. Tuore vaatebrändi on saanutkin loistavan vastaanoton. Tuoreessa mallistossa brändi kertoo keskittyvänsä entistä vastuullisempiin materiaaleihin. Prismasta kerrotaan, että tuotteissa käytetty puuvilla vaihdetaan asteittain luomupuuvillaan. Lisäksi mallistossa hyödynnetään enemmän kierrätysmateriaaleja, kuten kierrätyspolyesteria. Collegepaidan hinta on 24,95 euroa - vaatteet siis ovat yhä useamman saatavilla, mutta en ole vielä varma, että millä kustannuksella.
REVOEL taas on vuonna 2020 lanseerattu naistenvaatebrändi. Keväällä merkki sai keulakuvakseen tutut kasvot, kun julkaistiin REVOEL X Erika Vikman -yhteistyömallisto. Siinä, missä aiemmin mainitsemieni ketjuliikevaatteiden kohdalla tuskailen alkuperää, tiedän, että pyöräilyshortsini on valmistettu muutaman kilometrin päässä kotoani Helsingin Lauttasaaressa.
Lue myös: Tunnetko suomalaisen muodin? Testaa tietosi vastaamalla 10 haastavaan kysymykseen
Lue myös: Samuji jatkaa sittenkin, muotibrändin uusi omistaja yllättää - mitä tapahtuu seuraavaksi?
Lue myös: 7 suomalaista muotibrändiä, joista haluat kuulla - lappeenrantalaismerkki noteerattu Voguessakin