Valkaise hampaat syömällä – 7 herkullista ruokavaihtoehtoa
Hampaiden tummuminen voi johtua monista syistä, kuten vaikkapa säännöllisestä kahvin juomisesta. Kun joitakin ruoka-aineita voi syyttää hampaiden tummumisesta, voivat toisaalta toiset toimia valkaisijana.
Valkoisemmat hampaat voi saada luonnollisesti syömällä esimerkiksi seuraavia ruoka-aineita.
Omenat
Omena päivässä pitää loitolla sekä lääkärin että hampaita ja ikeniä vahingoittavat bakteerit. Omenan rapea rakenne ja korkea vesipitoisuus lisäävät syljen eritystä, jolloin haitalliset bakteerit huuhtoutuvat pois ja hampaat suojautuvat plakkia ja värjäytymiä vastaan.
Pähkinät
Kuten omenoiden, myös manteleiden ja cashew- sekä saksanpähkinöiden napostelu lisää syljen eritystä ja huuhtelee pois bakteereita. Lisäksi pähkinöiden karkea pinta voi poistaa jo olemassa olevia tahroja hampaista.
Raa'at vihannekset
Ruoat, joissa on paljon kuitua ja hieman karkea pinta, voivat toimia hampaiden hankausaineena. Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa parsa- ja kukkakaali. Vihreiden vihannesten rauta suojaa lisäksi hampaita kiillettä hajottavilta hapoilta, joita löytyy esimerkiksi hiilihapollisista juomista. Myös selleri on oiva vihannes, sillä sen rouskuttelu lisää syljen eritystä ja kiillottaa hampaita.
Sienet
Siitakesienet sisältävät hammasystävällistä lentinaania, joka torjuu vahingollisia bakteereita, jotka aiheuttavat reikiintymistä ja värjäytymiä.
Mansikat
Mansikat sisältävät omenahappoa, joka on luonnollinen värjäytymien poistaja.
Sipulit
Sipulit sisältävät antibakteerisia rikkiyhdisteitä, jotka estävät plakin muodostumista hampaisiin. Ikävä kyllä sipulit täytyy syödä raakoina, jos haluaa hyötyä näistä eduista. Muista siis lisätä vaikkapa salaattiisi sipulia.
Sitrushedelmät
Sitrushedelmien hapot ovat tehokkaita hampaiden valkaisuaineita. Lisäksi niiden kirpeä maku lisää syljen tuotantoa. Kannattaa kokeilla myös ananasta, jonka bromelaiini-niminen entsyymi auttaa poistamaan tahroja hampaista.
Enemmän luonnollisia hampaidenvalkaisu-vinkkejä voit lukea aiemmasta artikkelistamme.
Lähde: Byrdie