Kuva: Mikko Räsänen

Lost Societyn Samy Elbanna: "Toivon, että emme koskaan ole pisteessä, jossa vedämme kaiken vain läskiksi"

13.07.2016 12:00 - Reija Saarinen

Samy Ebanna ei ihaile lavalla örveltäviä rokkareita.

Samy Elbanna, 20, on nimi, joka yhdistetään energisyyteen. Eikä suotta, sen verran railakasta on meno Samyn luotsaaman Lost Societyn keikoilla.

Kuten arvata saattaa, oli Samy myös lapsena aikamoinen velikulta. Etenkin perhe sai osansa villikon esiintymishalusta.

- Olin lapsena todella vilkas. Minulla oli todella suuri halu miellyttää ja olla esillä. Järkkäilinkin usein kotona esityksiä ja laitoin muut perheenjäsenet sohvalle istumaan ja katsomaan, Samy naurahtaa Radio Cityn haastattelussa.

Vaikka musiikki kiinnostikin jo lapsena, eivät ensimmäiset kohtaamiset painottuneet rock-musiikkiin.

- Muistan, että siskon kanssa kuuntelin jotain Shakiraa ja Avril Lavignea ja lauloin mukana. Kyllä se siis painottui siihen sen ajan hittimusaan.

Isoveli kuitenkin puuttui peliin ja istutti Samyn käteen kasetin, joka oli täynnä Iron Maidenia. Se hetki muutti seitsemänvuotiaan Samyn elämän.

- Kun sitten laitoin ensimmäistä kertaa kasetin soittimeen ja Iron Maidenin Prisoner lähti soimaan, elämä muuttui. Mietin vaan, että miten ihmeessä mikään voi olla näin siistiä.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Soitin yhdeksän tuntia päivässä"

Vaikka musiikki veikin mukanaan, tuli soittaminen mukaan kuvioihin vasta muutaman vuoden kuluttua. Siihen ajoi kilpailuasetelma. Pari vuotta kitaraa soittanut veli kun piti päihittää. Ikää Samylla oli tuolloin 10 vuotta.

- Siitä kolme vuotta eteenpäin elämässäni ei ollut kuin kitaran soittaminen. Tulin koulusta kotiin ja soitin päivittäin yhdeksän tunnin ajan. Opettajana toimi isoveli, jolle olenkin paljon velkaa.

- Olen onnellinen siitä, että aloin soittaa kitaraa, kun olin vielä niin nuori. Kun ei ollut muuta elämää, oli helppoa tulla kotiin soittamaan. Jos olisin aloittanut 14-vuotiaana, niin en välttämättä olisi jaksanut keskittyä siihen yhtä paljon, kun oli kaikkea muutakin mielessä.

(kuva: Mikko Räsänen)

Ensimmäisen yhtyeensä innokas rokkarin alku perusti ala-asteella. Soittimena oli rumpu ja intoa riitti vaikka muille jakaa.

- Muistan elävästi sen, että nauhoitettiin kaksi levyä. Se tapahtui sillä tavalla, että otin kotoa mukaani mankan ja vein sen musaluokkaan, jossa me sitten soitimme kerralla kaikki biisit nauhalle. Kun levy oli valmis, menin kotiin ja äänitin koko homman koneelle. Sen jälkeen levyt poltettiin ja pistettiin myyntiin. Kyllä me siis molemmat levyt myytiin loppuun. Niitä siis tehtiin viisi kappaletta, Samy nauraa.

Päätös menestymisestä syntyi 13-vuotiaana

Vuonna 2010 perustettu Lost Society on menestynyt hyvin. Ensimmäinen studioalbumi ilmestyi vuonna 2013. Sen jälkeen julkaisutahti on ollut kova. Kakkoslevy Terror Hungry julkaistiin 2014 ja vuonna 2016 vuonna päivänvalon näki Braindead.

Yhtye on päässyt samoille lavoille lukuisten legendojen kanssa. He ovat lämmitelleet muun muassa Slayeria ja Anthraxia. Keväällä 2016 bändi kiersi Eurooppaa Exoduksen kanssa. 

Helpolla menestys ei kuitenkaan ole irronnut. Se on vaatinut lukuisia treenitunteja sekä tietenkin tahtoa. 13-vuotiaana Samy sen jo päätti – hänestä tulee rock-tähti.

- Sanoin noin, mutta en kyllä vieläkään ota sitä meriittiä itselleni, olen rockin harrastaja, Samy nauraa.

(kuva: Mikko Räsänen)

- Mutta kyllä se totta on, että panostan kaiken musiikkiin. Joinain aamuina, kun on ollut pakko herätä todella aikaisin, olen vain miettinyt, että yksikin tällainen päivä lisää, ja hyppään sillalta. Sellainen normaali työ ei vain sovi minulle.

"Pidin äidille antamani lupauksen"

Koulu ei kuitenkaan kärsinyt innokkaasta soittoharrastuksesta ja peruskoulun päättötodistuksessa komeili keskiarvo 8,5. Vaikka koulu ei nuorta miestä kiinnostanut, vei tie lukioon, sillä näin Samy oli äidille luvannut.

- Muistan, että jossain vaiheessa uhkasin jättää koulun kesken. Äiti ei tietenkään innostunut asiasta ja pitkän väännön jälkeen lupasin, että valmistun lukiosta ja sitten se on siinä. Pidin sen lupauksen.

- Vanhemmat ovat olleet todella kannustavia koko ajan. Kyllä ne itsekin tietää, että ei tämä homma oikeasti ole sellaista, että keikan jälkeen sniffataan takahuoneessa kokaiinia naisten perseiden päältä.

Elbannan mukaan Lost Societyllä onkin kova työmoraali. Hommat tehdään aina niin hyvin kuin mahdollista, eikä kännejä vedetä ennen keikkaa.

- En halua, että koskaan ollaan siinä pisteessä, että ruvetaan ryyppäämään ennen keikkoja ja vedetään hommat läskiksi. En ole koskaan katsonut ylöspäin heitä, jotka vetävät kännit ennen keikkaa ja sen vuoksi kusevat kaiken. Se ei ole missään määrin tyylikästä.

"Nautin vapaudesta"

Kun 20-vuotiaalta rokkarilta kysyy, millaisena hän näkee tulevaisuuden, ei se juurikaan eroa nykyisestä.

- Ihanne olisi se, että 10 vuoden kuluttua meillä olisi oma headline-kiertue Euroopassa ja pärjäisimme musiikilla siten, että voisin maksaa laskut ja saisin ruokaa pöytään. Se riittää. Haluan vain soittaa ja toivon, että se on tuolloinkin vielä hauskinta mitä tiedän.

- Jos joskus tulee sellainen vaihe vastaan, että ei hommat enää kiinnosta, niin sitten pitää äkkiä tehdä jotain.

Mites sitten se yksityiselämä. Onko nuorella miehellä haaveita perheestä, siis siitä punaisesta omakotitalosta, lapsista ja farmariautosta?

- Olen aina ollut ihminen, joka ei halua asettua aloilleen. Olen sellainen extempore-äijä, joka nauttii siitä, että voi lähteä vaikka huomenna ulkomaille, jos mieli tekee. Minulle on tärkeää, että voin tehdä sitä, mitä haluan. Eli en ole tässä nyt mitään perhettä perustamassa. Elämä on ihan mallillaan tyttöystävän kanssa.

- Ei musta varmaan edes kovin hyvää aviomiestä tulisi, Samy päättää pohdinnan nauraen.

(kuva: Mikko Räsänen)

Kilpailut

Uusimmat