Vesala paljastaa: Asia, jonka suomalaiset ymmärtävät aina väärin amerikkalaisten käytöksestä
Los Angelesissa asuva ja opiskeleva laulaja-näyttelijä Paula Vesala kertoi Huomenta Suomen lähetyksessä oppineensa paljon amerikkalaisesta kulttuurista maassa asuessaan.
- On ajatukset muuttuneet täysin. Aikaisempi kuva perustui kliseisiin, myöskin televisioon tai elokuviin, Vesala kertoo.
- En tiennyt mistään arkipäivän kulttuurista mitään.
Vesala kokee, ettei Yhdysvaltojen kulttuuri ole sen materialistisempi kuin mikään muukaan.
- Sikäläiset kaverini kokevat alemmuuskompleksia sen suhteen, ettei heillä ole kulttuuria. Se ei pidä paikkaansa, koska amerikkalainen kulttuuri on yksi tämän hetken dominoivimmista kulttuureista maailmassa.
Oletko omaksunut "american dream" -ajattelun ja tavoittelet suurta unelmaa?
- En, mutta ehkä se on myös sitä, että yritetään jaksaa päivästä toiseen. Kamppailla siinä yhteiskunnassa, jossa ei ole sellaista turvaverkkoa kuin meillä. Se on aitoa tsemppausta, että jaksaisi arkea. Ei siinä ole kyse vain siitä, että "haluan lisää rahaa", Vesala avaa.
Hänestä Yhdysvaltojen small talk -kulttuuri on kiinnostavaa.
- Siinä enemmänkin "tehdään keskinäinen sopimus siitä, että olemme kohdanneet". Se ei ole sitä, että kerro kaikki nyt... Otamme kysymyksen aina niin kirjaimellisesti. Sen mitä kuuluu -kysymyksen merkitys sosiaalisesti on erilainen.
Vesalalla on yhdeksänvuotias poika, joka käy koulua Los Angelesissa.
- Meillä on siellä pysyvä koti, eikä lapsi joudu sillä tavalla surffaamaan paikasta toiseen. Siellä on pitemmät koulupäivät ja enemmän läksyä pienillä. Kuusivuotiaana alkaa heti läksyjen teko, laulaja sanoo.
- Koen, että lapsia raskautetaan sillä, että pitäisi heti olla tulevaisuus pedattu. Meillä Suomessa on vapaampaa. Lapsilla ei tule sitä stressiä, että mihin pyrin yläasteelle, ja onko CV vakuuttava. Jos haikailet Harwardiin, stipendi pitäisi lunastaa jollain, että kuulut olympiauimajoukkueeseen.
Lue myös: Vesala: "Kärsin, jos olen mukana menestyskilpailussa"