Ysäritähti kantoi pitkään huumorilaulajan leimaa: "Vaikeaa kehittää varteenotettavan popparin uraa"
Vuonna 1989 perustettu Hausmylly-yhtye teki 90-luvulla monia hittejä Se mustamies -kappaleesta Töpseli-Tuijaan, joiden sanoitukset eivät sovi lasten korville. Bändin nokkamiehen viittaa kantoi pitkään Jari Karjalainen, 49, joka liittyi yhtyeen riveihin 23-vuotiaana.
Hänen mukaansa alkuaikoina lähti "sokka irti" ja keikkoja tehtiin miltei yhden keikan päivätahdilla. Humoristiset ja pikkutuhmat sanoitukset loivat Hausmyllylle maineen, joka seuraa miestä edelleen tietyllä tavalla mukanaan.
- Oli vaikeaa lähteä kehittämään niistä lähtökohdista varteenotettavaa popparin uraa. Toki olimme Syksyn sävelessä mukana ja teimme balladeja, mutta leima säilyi pitkään mukanaan 90-luvun loppuun asti. Olimme kaikkien silmissä huumoribändi, Karjalainen sanoo.
- Tottakai se on vituttanut. En muistele sitä aikaa ylpeänä, mutta bändi mahdollisti asioita. Se avasi ovia muutenkin viihdemaailmaan. Koimme myös paheksuntaa. 90-luku oli tähän päivään verrattuna puritaanisempaa aikaa. Kukkahattutätejä oli joka nurkalla, mutta meitä ei kuitenkaan onneksi täysin tuomittu musiikkimme takia.
"Joko teet hyvän biisin tai sitten et"
Karjalainen kokee, ettei musiikkibisnes ole muuttunut kovin paljoa 90-luvulta.
- Nykyään mietitään asioita enemmän monesta kulmasta, ei vaan mennä ja tehdä. Asioita prosessoidaan ihan eri lailla kuin nyt. Tämän päivän popparit haluavat tehdä parasta ja se näkyy biisien tuotannoissa ja artistiuriin suhtautumisessa. Koen silti, että musiikintekemisen perusta ei ole muuttunut - joko teet hyvän biisin tai sitten et, hän lataa.
Soolouralle lähtenyt Jari Karjalainen työstää parhaillaan levyä, jossa hän äänittää edesmenneen Aki Sirkesalon kappaleita.
- Tämä uusi vaihe vaatii paljon enemmän treeniä. Jos parikymppisenä joku asia tulee itsestään, niin tämänikäisenä ei tapahdu niin, hän toteaa.
Marraskuun puolessavälissä Karjalaiselta tulee seuraava Minä ja ex -kappale julki.
- Aki teki hyvin eri tyyppisiä ja monipuolisia kappaleita. Niihin on erilaisia lähestymistapoja. Kaikkia niitä yhdistää se, että Aki keksi jokaiseen kappaleeseen koukun, joka jää ihmisten mieleen. Se voi olla tekstinpätkä tai melodia. Tulevassa biisissä käsitellään biisin kariutumista sopivalla tavalla kieli poskessa, hän kertoo.
- Se on iloinen erobiisi, mies summaa.
Lue myös: 13 vuotta Aki Sirkesalon kuolemasta - suomalaislaulaja julkaisee edesmenneen tähden tekemiä lauluja