Kuva: Eurovision.tv

Onko Ranskalla vuoden poliittisin euroviisukappale? Sanoitukset kertovat pakolaiskriisistä

10.02.2018 12:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Eurovision laulukilpailu käydään toukokuussa, mutta viisukuumetta podetaan pitkin Eurooppaa jo nyt. Jo kymmenen maata on valinnut edustuskappaleensa kilpailuun. Muutamissa maissa, mukaan lukien Suomessa, viisuesiintyjä tiedetään jo, vaikka kappaletta ei olekaan vielä valittu tai julkistettu. Suomen Saara Aallolle valitaan edustuskappale kolmen vaihtoehdon joukosta 3. maaliskuuta käytävässä Uuden musiikin kilpailussa. Ensimmäisen ehdokaskappaleensa Aalto julkaisi perjantaina.

Yksi edustuskappaleensa jo valinnut maa on Ranska. Ranska on yksi Euroviisujen viidestä suuresta rahoittajamaasta, joten sillä on vuodesta toiseen automaattisesti finaalipaikka plakkarissa. Ranskan tämänvuotiseksi viisuedustajaksi valittiin tammikuun lopussa Madame Monsieur -niminen duo, joka esittää yhdessä kirjoittamansa ja tuottamansa kappaleen Mercy. Duoon kuuluvat Émilie Satt ja Jean-Karl Lucas.

Englanninkielisestä nimestään huolimatta kappale esitetään ranskaksi. Nimi ei tässä tapauksessa tarkoitakaan suoraan ”armoa”, vaan nimellä viitataan nigerialaistyttö Mercyyn, joka syntyi Eurooppaan matkalla olleessa pakolaisia kuljettavassa laivassa Välimerellä. Pakolaiskriisiin suoraan viittaava kappale voidaankin varmasti mieltää yhtenä tämän vuoden Euroviisujen poliittisimmista, vaikka monelta satunnaiskatsojalta kappaleen sanoma varmasti meneekin ohi ranskankielisyyden takia eivätkä sanoituksetkaan ole mikään suora kannanotto eurooppalaiseen pakolaispolitiikkaan. Lyriikoissa kylläkin viitataan pakolaisten laivamatkojen vaarallisuuteen, mereen hukkuneisiin lapsiin ja pakolaisia pelastaviin laivoihin. Englanniksi käännetyt sanoitukset voi lukea tästä. Madame Monsieur -duon mukaan kappaleessa on päällimmäisenä positiivinen vire.

- Mercy on meille erityisen tärkeä kappale. Se on positiivinen laulu, joka osoittaa, että vaikka kaikki vaikuttaisi olevan mennyttä, aina on toivoa. Meidän täytyy vain pitää kiinni inhimillisyydestä, duo kuvailee kappaleensa sanomaa Wiwibloggs-sivuston mukaan.

Arvio:

Mercy on radiokelpoista ja tältä päivältä kuulostavaa poppia. Tämä on aina sinänsä tervetullut musiikillinen lisä Euroviisuihin, jossa edelleen kuullaan liikaa korneja ja jo syntyessään pilalle ummehtuneita balladeja. On kuitenkin toinen kysymys, miten tällainen radiopoppis toimii ja pärjää Euroviisujen kontekstissa. Mercyn lempeän elektroninen pulssi menee kyllä taustamusiikista, mutta Euroviisuissa onkin kyse erottautumisesta ja tyylillisiin tai tunteellisiin äärimmäisyyksiin menemisestä.

Taustahälyyn hukkumiselta Ranskan edustuskappaleen voi pelastaa vain sen esitys. Esityksen olisi edes jollain hienovaraisella tavalla viitattava sen koskettavaan taustatarinaan, jotta yleisö saa kiinni kappaleen humaanista sanomasta ja siten oppii arvostamaan kappaletta paremmin. Itselleni kappale ainakin tuli heti monin verroin mielenkiintoisemmaksi, kun kappaleen taustatarinan sai tietää. Ranskan viisukarsintojen esityksessä Madame Monsieur esiintyi hyvin pelkistetysti antaen musiikin puhua puolestaan, mutta kansainvälisessä viisufinaalissa esitykseen tarvitaan jokin koukku.

Katso Mercy-kappaleen esitys Ranskan karsinnoista alta.

Lue muut julkaistut viisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Saara Aallon pelko: "Pidetäänkö minua ärsyttävänä?"

Lue myös: Kolumni: Saara Aallon valinta Euroviisuihin on täydellinen - mutta siinä piilee sen ongelma

Lue myös: Portugalin euroviisuvoittaja sai uuden sydämen - luovuttajaa odotettiin kuukausia

Lähde: Wiwibloggs

Kilpailut

Uusimmat