Kolumni: Ed Sheeranin Suomi-keikoissa oli paljon samaa kuin jääkiekon MM-kultahuumassa
Ennen Ed Sheeranin, 28, valtavia Suomen-keikkoja jotkut ylpeilivät sosiaalisessa mediassa sillä, etteivät ole kuulleet koko tyypistä mitään. Nyt he takuulla ovat. Sheeranin ensimmäiset keikat Suomessa 23. ja 24. heinäkuuta olivat valtavia tapauksia, ja tiedotusvälineet ottivat luonnollisesti kaiken irti erityislaatuisista konserteista. Tuskin on olemassa suomalaisen ihmisen somefiidiä, jossa Ed Sheeran ei olisi komeillut viimeisimmän viikon aikana jossain muodossa.
Laulaja-lauluntekijän kaksi keikkaa Malmin lentokentällä olivat suuria tapauksia monessa mielessä. Jo pelkkä tapahtumien kokoluokka on päätä huimaava – keikat vetivät lentokentälle noin 108 000 kävijää, ja tapahtuman järjestänyt Fullsteam on tällä nojalla kertonut Sheeranin keikkaparin olleen Suomen kaikkien aikojen suurin yksittäisen artistin konserttitapahtuma. Aiemmin ennätystä piti hallussaan rockbändi U2, jonka kaksi loppuunmyytyä Olympiastadion-keikkaa keräsi yhteensä yli 100 000 ihmisen yleisön. Suomen suurimmasta yksittäisestä konsertista vastasi Madonna vuonna 2009, jolloin hän keräsi 85 000 katsojaa ensimmäiselle Suomen-keikalleen.
Ed Sheeranin keikat olivat kokoluokaltaan jättiluokkaa, koska itse artisti on jättiläismäisen suosittu kaikilla mahdollisilla mittareilla. Sheeranin albumit ovat menneet listaykkösiksi kaikkialla maailmassa. Miehen tuorein albumi, pelkästään yhteistyökappaleista koottu No. 6 Collaborations Project, meni listaykköseksi meillä Suomessakin. Mies on voittanut neljä Grammy-palkintoa ja rikkonut striimausennätyksiä. Sheeranin Shape of You -hitiltä ei voinut välttyä vuonna 2017, ja kappale on Spotifyn kaikkien aikojen kuunnelluin kappale yli kahdella miljardilla striimillään. Miehen Suomeen tuonut Divide-kiertue on ollut käynnissä lähes kaksi ja puoli vuotta ja se on hyvää vauhtia nousemassa kaikkien aikojen tuottoisimmaksi kiertueeksi ohi U2:n 360°-kiertueen.
Ei siis ihmekään, että kymmenet tuhannet suomalaiset halusivat taivaltaa Malmin lentokentälle todistamaan omin silmin, mistä kaikessa hypessä oikein on kyse. Ed Sheeranilla on Suomessakin monia superfaneja, mutta keikat eivät olisi nousseet valtavaan mittaluokkaansa ilman satunnaistenkin kuuntelijoiden uteliaisuutta. Tiistaina ja keskiviikkona Malmin lentokenttä oli ”place to be”, paikka, jonne saavuttiin vähintään yhtä paljon kollektiivisen kokemuksen kuin itse musiikin vuoksi. Ilmassa väreili tunne, että nyt koetaan jotain suurta. Kukapa meistä ei haluaisi olla osa jotain suurta? Tapahtuman erityisestä luonteesta kielii muun muassa se, että tapahtumajärjestäjä Fullsteam julkaisi yksityiskohtaisen, 14-sivuisen infopaketin keikasta. Ohjeista ja vinkeistä huomasi, että niitä kirjoitettaessa oli ajateltu myös hyvin harvoin keikoilla käyviä. Musiikkifaneille ja festarikonkareille harvoin tarvitsee muistuttaa, että keikalle kannattaa mennä lenkkarit eikä korkkarit jalassa.
Humalaista mölinää ja yhteislaulua
Anniskelualueelta keskiviikon keikkaa seuratessa huomasi, että monelle keikkakävijälle oli tärkeintä saada täytettä sosiaaliseen mediaan ja juoruta kavereiden kanssa eikä elää mukana itse keikalla. Kun joku Sheeranin tunnetuista hiteistä, kuten Shape of You, Thinking Out Loud tai The A Team, lähti soimaan, yleisön kädet nousivat ilmaan – kännykkää pidellen ja videota kuvaten. Someaikana monelle on vähintään yhtä tärkeää tulla nähdyksi yleisön jäsenenä kuin nähdä itse keikka.
Tästä tuli mieleen toukokuinen jääkiekon MM-voiton juhlinta. Kun voiton jälkeen Helsingissä suuntasi Esplanadin puistoon ja Havis Amandan patsaan läheisyyteen, huomasi, että monet olivat saapuneet paikalle vain seisoskelemaan ja ihmettelemään muiden riehaantumista. ”Täällä nyt vain kuuluu tällä hetkellä olla”, tuntui olevan monen asennoituminen kansanjuhlaan. Sama varmasti päti myös Kaisaniemen kiekkokansanjuhlassa ja -konsertissa, joka veti yleisöä paikalle noin 50 000 ihmisen verran. Ei tarvitse olla jääkiekkofani, jotta voi nauttia tuollaisessa tilaisuudessa vallitsevasta poikkeuksellisesta yhteisöllisyyden tunteesta. Ei myöskään tarvitse olla Ed Sheeranin fani, jotta voi saada mielekkään elämyksen hänen keikallaan. Pirstaloituneiden kuppikuntien nykyaikana on aina virkistävää, kun jokin asia nousee yhteisesti jaetuksi kokemukseksi. Tällaiset kokemukset kuitenkin koetaan hyvin erilaisilla myötäelämisen tasoilla.
Ed Sheeranin keikan rauhallisimpina hetkinä oli erityisen ikävää, että jotkut keikkakävijät keskittyivät kaveriporukan keskinäiseen nousuhumalaiseen keskusteluun sen sijaan että he olisivat kunnioittaneet artistia ja ympärillään ollutta muuta yleisöä. Onneksi kuitenkin keikan loppupuolella kaikkien tuntemat hitit yllyttivät yleisön sellaiseen yhteislauluun, että ylimääräiset mölinät peittyivät sen alle.
- Jos ette tiedä seuraavan kappaleen sanoja, olette varmaan väärässä paikassa, sanoi yleisöä koko ajan laulamaan kannustanut Ed Sheeran pilke silmäkulmassaan ja aloitti romanttisen Thinking Out Loud -hittinsä. Onneksi ainakin kertosäkeen sanat olivat yleisöllä hyvin hallussa. Vieressäni seissyt nainen ei muistanut erään biisin sanoja enää tietyn pisteen jälkeen, mutta jatkoi silti hyräilemistä loppuun asti. Pisteet hänelle.
Ed Sheeran ei nauti kiekkoleijonien tapaan kansallissankarin maineesta, vaikka hän kertoikin keikalla viettäneensä aiemmin syntymäpäiviään Suomessa saunomisen ja lumihangessa kierimisen merkeissä. Miehellä on kuitenkin samanlainen harvinainen kyky yhdistää ihmisiä iästä ja sukupuolesta riippumatta. Loppujen lopuksi tähän perustuu sekä musiikin että urheilun voima – ne herättävät tunteita, jotka ovat vahvimmillaan yhdessä koettuina.
Lue myös: Helsingin poliisi julkaisi Ed Sheeranin keikkapaikalta huikean ilmakuvan - mikä väkijoukko!
Lue myös: Suosikkilaulajan henkivartijasta tuli todellinen Instagram-tähti - katso ymmärrätkö miksi
Lähteet: Wall Street Journal, Grammy.com