Mitä Emma-ehdokkaat ajattelevat Maustetytöt-kohusta? Vain yksi antoi suoran vastauksen
Eilen 12. joulukuuta julkistettiin musiikkialan Emma-ehdokkuudet, jotka ovat olleet kohun keskellä viime viikot.
Kiihkeän keskustelun katapulttina toimi Rumba-lehden uutinen, jossa kerrottiin, että suurta suosiota nauttiva Maustetytöt-yhtye jäisi menestyksestä huolimatta ilman ehdokkuuksia. Rumban mukaan bändiä uumailtiin Emma-gaalan raadissa ehdolle neljään kategoriaan, joista vuoden tulokas -kategoria olisi yksi merkityksellisimmistä.
Maustetytöt jäivät kuitenkin ilman pääkategoriaehdokkuuksia, mutta pääsi kriitikoiden valinta -sorttilistalle. Syy ehdokkuuksien eväämiseen johtuu yhtyeen esikoissingle Tein kai lottorivini väärin varhaisversiossa olevasta n-sanasta.
Demoversiossa lauletaan:
"Kun pallot pyörivät ränniin, mietin Sudanin neekeripoikia..."
N-sana kuitenkin muutettiin "Sudanin pieniksi pojiksi", kun siitä syntyi kohu tämän vuoden alkupuolella sosiaalisessa mediassa kiertävän videon takia. Tämän jälkeen Maustetytöt ei ole esittänyt alkuperäistä sanoitusta keikoillaan eikä sitä myöskään löydy lokakuussa julkaistulta Kaikki tiet vievät Peltolaan -albumilta
Ensimmäisen kohun yhteydessä Maustetyttöjen Anna, 27, ja Kaisa Karjalainen, 25, eivät niinkään pahoitelleet tapahtunutta, mutta painottivat Iltalehden haastattelussa, etteivät he ole rasisteja.
- Olen surullinen siitä, että se loukkasi niin monia ihmisiä, vaikka emme tarkoittaneet pahaa, Anna sanoi kesäkuisessa Iltalehden haastattelussa.
Yhtyeen manageri Aki Roukala vetosi kaksikon tietämättömyyteen ja huolimattomuuteen, joka johtuu pienen paikkakunnan taustasta.
Emma-gaalan ehdokaskohun jälkeen Maustetytöt kuitenkin esitti julkisen anteeksipyyntönsä.
- Me pyydämme anteeksi sitä, että käytimme sanaa, jota ei saa nykykielessä käyttää ja loukkasimme ihmisiä. Pahoittelemme myös sitä, että emme osanneet pyytää tarpeeksi selvästi anteeksi jo helmikuussa, Kaisa sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa.
Maustetytöt myös piti Emma-pystejä tärkeämpänä, ettei heitä leimata rasistiseksi yhtyeeksi.
Emma-ehdokkaat vaitonaisia kohusta, nuori tulokas uskalsi kommentoida
Voice.fi kysyi usealta eturivin artistilta, mitä he ajattelevat kohusta ja oliko Emma-raadin päätös heidän mielestään oikea? Monelle tilanne tuntui olevan tukala ja he jättivät kommentoimatta vedoten tiedon puutteeseen.
- En ole seurannut, niin en oikein osaa kommentoida asiaa. Ehkä joku toinen kerta tai toinen paikka voin antaa siihen jonkun analyysin, mutta nyt en valitettavasti pysty kommentoimaan. Tiedän asiasta liian vähän, sanoi viisi Emma-ehdokkuutta saanut rap-artisti Gettomasa.
Myöskään SANNI ja Nelli Matula eivät halunneet kommentoida asiaa, sillä he eivät olleet seuranneet uutisointia aiheesta.
- Rakastan Maustetyttöjä ja heidän musiikkiaan. He ovat ihan mahtavia ja toivon heille ihanaa, pitkää ja suurta uraa ja menestystä, Sanni sanoi.
Eniten Emma-ehdokkuuksia kerännyt JVG ei myöskään ottanut sen kummemmin kantaa asiaan, mutta Jare pahoitteli tapausta.
- Vaikea ottaa kantaa, että mitä siellä on tapahtunut ja mikä siinä on ollut homma. Ikävä tapahtumaketju kaikin puolin, Jare sanoi.
Sen sijaan vuoden tulokas- ja rap ja R&B -kategorioissa ehdolla oleva F, oikealta nimeltään Fanni Sjöholm, avasi ajatuksiaan kohusta, vaikka ei muiden artistien tavoin ollut seurannut kovinkaan tiiviisti uutisointia.
- Ylipäätään on aina ongelmallista tavallaan sensuroida taidetta, mutta sitten taas toisaalta on aika selvää ainakin itselleni, että sellainen sana ja sen käyttö on epäsopivaa. En tiedä, onko tätä pyydetty anteeksi tai miten tätä on heidän toimestaan hoidettu. En ehkä osaa ottaa kantaa siihen, oliko se päätös oikea vai väärä, Sjöholm sanoi.
- Aina, kun lähdetään taidetta sensuroimaan, niin siinä on myös omia ongelmiansa, mutta kamalaa, jos rasistisia sanoja esiintyy tuolla. Se on myöskin asia, jota ei toivoisi enää vuonna 2019 näkyvän. Ja sen pitäisi olla kaikille selvää, hän jatkoi.
Mahdollisia muutoksia raadin toimintaan
Tuomariston päätös on kerännyt eriäviä mielipiteitä mediassa. Muun muassa Arttu Seppänen kirjoitti Helsingin Sanomien kulttuuriosion kommentissaan, että n-sanan käyttö on kyseenalaista ja rasistista, mutta kuitenkin "Cheekin sanoitusten misogynia on ollut Emma-raadille esimerkiksi täysin ok."
Viimeisimmän käänteen kohumyllyyn toi YleX:n toimittaja Renaz Ebrahimi, joka oli osa 24 henkistä Emma-raatia, sen ainoa "ruskea nainen" ja myös henkilö, joka nosti Maustetyttöjen kyseenalaisen lyriikkavalinnan tapetille.
- Niille, joita asia ei henkilökohtaisesti kosketa, on vaikeaa tajuta, miltä tuntuu, kun rasistisen sanan käyttäminen ei ole kunnon anteeksipyynnön arvoista. Valkoinen musiikkitoimittaja ei ehkä ymmärrä, miltä tuntuu, kun kotimainen mediakenttä hehkuttaa tällaista yhtyettä, Ebrahimi kirjoitti YleX:n sivuilla julkaistussa kommentissaan.
Hän myös peräänkuullutti anteeksipyynnön ja vastuunkannon merkitystä ja piti kyseenalaisena tapaa piiloutua tietämättömyyden taakse.
- Tämä normalisoi rasismia ja tekee siitä arkipäiväistä, jopa salonkikelpoista, Ebrahimi kirjoitti.
- Kyse ei ole nipottamisesta, kun sama ongelma, rasismi, näkyy jo natsi-kulkueina suomalaisessa katukuvassa, hän jatkoi.
Sen verran suuri mediamyllytys on ollut, että Helsingin Sanomien mukaan gaalaa järjestävä Musiikkituottajat ry:n apulaisjohtaja Tommi Kyyrä ilmaisee huolensa raadin toimintaperiaatteista ja ehdottaa siihen muutoksia.
- Joku tuomariston jäsenistä on vuotanut luottamukselliset keskustelut eteenpäin, ja asiaa on sitten käsitelty julkisuudessa. En usko, että tuomaristo voi enää työskennellä entisellä tavalla, Kyyrä sanoi uutisessa ja ehdottaa ratkaisuksi salasanasuojattua äänestystapaa, josta kuitenkin puuttuisi raadin sisäinen keskustelu ehdokkaista.
Lue myös: Nelli Matulalle Emma-ehdokkuus tuli jymy-yllätyksenä: "Onhan tämä vuoden vitsi!"
Lue myös: Emma-gaalan tuomaristossa jääviysongelma? Chisulla tiivis työside raadin puheenjohtajaan
Lähteet: Helsingin Sanomat, Iltalehti, Rumba, YleX