Myös Spotify auttaa ahdinkoon joutuneita muusikkoja - suomalaisartistit tosin saavat vielä odottaa
Koronavirus on aiheuttanut valtavia haasteita koko kulttuurialalle ympäri maailmaa. Keikkatuloista riippuvaisten artistien ansiot ovat romahtaneet. Yksityiset toimijat sekä opetus- ja kulttuuriministeriö tarjoavatkin nyt hätäapua artisteille ja taiteilijoille.
Eri säätiöt ja Suomen valtio tukevat suomalaisia kulttuurin ammattilaisia yhteensä 1,5 miljoonan euron tukipaketilla. Rahat jaetaan Taiteen edistämiskeskuksen kautta, ja haku tukirahalle aukeaa huhtikuussa. Apurahoja myönnetään noin 500.
- Tällä tukipaketilla saadaan tärkeää ensiapua taide- ja kulttuurialan ammattilaisten akuuttiin hätään, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen Suomen musiikintekijät ry:n tiedotteessa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Suomen kulttuurirahasto osoittavat kumpikin Taikelle 500 000 euroa. Mukana tukipaketissa ovat lisäksi Jane ja Aatos Erkon säätiö, Saastamoisen Säätiö, Svenska kulturfonden sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Spotify mukaan talkoisiin
Musiikin striimauspalvelu Spotify on julkistanut omat toimensa muusikoiden auttamiseksi. Yhtiö tukee artisteja oman COVID-19 Music Relief -ohjelman kautta. Suoraa tukea palvelulta ei muusikoille ole luvassa.
- Spotify on seurannut pandemian kehittymistä aktiivisesti ja pohtinut parhaita keinoja auttaa, Spotifyn Pohjoismaiden sisältöjohtaja Johan Seidefors kommentoi Voice.fi:lle.
Yhtiö on valikoinut musiikintekijöitä tukevia avustusjärjestöjä, joille se aikoo lahjoittaa vastaavan summan rahaa jokaista ulkopuolista lahjoitusta kohti aina 10 miljoonaan dollariin, eli noin 9,1 miljoonaan euroon, saakka.
Tulevaisuudessa artistit voivat kerätä lahjoituksia suoraan omalta Spotify-sivultaan. Sen lisäksi Spotify tarjoaa viranomaisille mainostilaa palvelussaan.
Suomalaismuusikot eivät toistaiseksi ole oikeutettuja Spotifyn kokoamiin lahjoitusrahoihin, mutta yhtiö on aikeissa laajentaa tukitoimintaansa.
- Meillä ei vielä ole suomalaista yhteistyökumppania. Keskustelemme useamman eri organisaation kanssa ympäri maailmaa, joiden kanssa voimme toivottavasti aloittaa yhteistyön tulevien päivien ja viikkojen aikana, Seidefors kertoo.
Keikkakato on ajanut artistit ahtaalle
Keikkatulojen ollessa nollassa nojaa artistien toimeentulo lähes yksinomaan Gramex- ja Teosto-korvauksiin sekä suoratoistopalvelujen rojalteihin, joita maksetaan levytetyn musiikin tekijöille ja esittäjille. Tilanteesta tekee hankalan se, että esimerkiksi suoratoistopalvelu Spotify maksaa arvioiden mukaan vain noin 0,003 senttiä kuuntelukertaa kohti.
On myös hyvä huomioida, että artistit, jotka eivät itse ole säveltäneet tai sanoittaneet kappaleitaan, eivät saa musiikista Teosto-korvauksia.
Artistit ovat kuluneina viikkoina vedonneet eri tahoihin tilanteen parantamiseksi. Viikko sitten Yhdysvalloissa muusikot vaativat striimauspalvelu Spotifyta jopa triplaamaan rojaltit. Suomen Musiikintekijät ry on pyytänyt vetoomuksessaan radiokanavia painottamaan kotimaista musiikkia soittolistoillaan.
Artistit ovat ottaneet luovat keinot käyttöön keikkojen korvaamiseksi. Useat tarjoavat katsottavaksi taltiointeja menneiltä keikoilta. Tiedossa on myös livelähetyksiä, joissa artistit esiintyvät faneilleen etäyhteyden kautta. Muun muassa Iskelmä lähettää kotimaisten artistien keikkoja Facebook-liven välityksellä.
Lue myös: Koronan kurittamat muusikot vaativat Spotifylta kovia aputoimia: 'Te vain jatkatte riistoa'
Lue myös: HS: Pieni perheyritys valtavassa nousukiidossa - "Tehdään kaksitoistatuntisia päiviä joka päivä"
Lähteet: Spotify, Suomen musiikintekijät ry
Voice.fi, Iskelmä, Radio Nova ja Kiss kuuluvat Bauer Mediaan.