Nightwish-näyttely on fanin paratiisi - esillä jopa Tuomas Holopaisen ensimmäisiä soittimia
Uutisoimme kesällä, että suomalaisen metalliylpeyden Nightwishin historiaa voi ihastella yhtyeen kotipaikkakunnalla Kiteellä. Kaupunkiin nimittäin avattiin Kitee Tourist Information – A Nightwish Story -niminen näyttelykeskus 3. elokuuta
Yksi näyttelyn tekijöistä on ollut pitkän linjan toimittaja Mape Ollila, joka on muun muassa kirjoittanut Nightwishin ensimmäisen elämäkertakirjan.
- Vuonna 2020 ToxicAngel soitti mulle, että Kiteelle ollaan kasaamassa Nightwish-aiheista näyttelyä, johon siirretään kaikki Kotiseutumuseossa olevat tavarat ja hankitaan pirusti lisää. Niillä oli jo käsikirjoittaja, mutta se oli kuulemma niin vehkeestä, että tarvittaisiin uusi. Niinpä minä sitten päädyin kirjoittamaan näyttelyyn käsiksen, sitten koko esineistön tarinat ja myöhemmin vielä 360Finlandin kanssa toteutettuun virtuaalinäyttelyyn samat hommat. Minusta tuli siinä sivussa puolivahingossa vähän niin kuin koko homman kuraattori, eli minä myös kerään näyttelyyn esineistöä, fanien taidetta ja tarinoita, Ollila kertoo Voice.fi:lle.
Ollila lupaa, että yhtä kattavaa Nightwish-näyttelyä ei ole koskaan nähty ja sinne on kerätty esineitä jopa faneilta.
- Näyttelyssä on kaikkea niin satunnaisemmalle Nightwishin kuuntelijalle kuin kovimmille faneillekin. En osaa nyt poimia yhtä yksityiskohtaa tärpiksi, vaan väitän että ette ole missään – koskaan – nähneet yhtä kattavaa Nightwish-näyttelyä, sillä kaikki esineistö on kerätty sinne yhtyeeltä ja näiden lähipiiriltä sekä tarkkaan valikoiduilta superfaneilta, joilta löytyi tavaraa, jota ei edes bändillä itsellään ole.
Millainen näyttely on pääpiirtein, Mape Ollila?
- A Nightwish Story on uniikki näyttely Nightwish-yhtyeen historiasta, musiikista ja fanikulttuurista. Näyttelyssä on esillä esineistöä aina yhtyeen perustajan Tuomas Holopaisen lapsuuden ensimmäisistä instrumenteista Nightwishin ensimmäiseen demoon, ja sieltä vuonna 2020 tehdyn uusimman videon puvustoon. Näyttelyn esineistö on vaihtuva, eli paljon on vielä yleisölle näyttämättäkin – kuten aikanaan valmistuva VR-laseilla pelattava Nightwish-aiheinen tietovisa.
Näyttelyyn voi tutustua esimerkiksi kotisohvalta käsin.
Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.
Lue myös: Sonata Arctican nimen keksinyt Mape Ollila on pitkän linjan musiikkityöläinen - ura alkoi radiosta
Lue myös: Nightwish-kirjan kirjoittaja muistaa hyvin oikeuskohun: "Syyttäjä halusi tutkia sanavapautta"
Lue myös: Nightwish-näyttelyyn voi tutustua nyt myös koronaturvallisesti kotisohvalta käsin