Festariruoasta ruokamyrkytys – tuore tutkimus paljastaa huonon hygienian
Ulkona myytävien elintarvikkeiden laatua tutkittiin viime vuonna Helsingin kesätapahtumista sekä toreilta otetuista näytteistä, selviää Helsingin kaupungin nettisivuilta. Näihin lukeutuvat myös kesäfestarit.
Tutkimuksessa näytteitä otettiin yhteensä 45, erilaisista tapahtumista. Näytteeksi otettiin muun muassa lämpimiä ruokia, salaatteja ja voileipiä.
15 prosenttia näytteistä sai välttävän arvion ja seitsemän prosenttia arvioitiin huonoksi. Huonoiksi luokitellut näytetulokset sisälsivät pääosin väärän säilytyslämpötilan tai liian hitaan jäähdytyksen johdosta muodostunutta ruokamyrkytysbakteeria. Kaikki välttävät ja huonot näytteet oli otettu ammattimaisilta toimijoilta.
Tulosten perusteella ulkomyyntitapahtumissa on selvästi kohonnut riski saada ruokamyrkytys.
Epäkohtiin puututaan entistä tehokkaammin ja tarvittaessa otetaan pakkokeinot käyttöön.