Hevisaurus-kohu ei ole mitään näihin bändifarsseihin verrattuna

24.02.2011 13:30 -

Lähiaikoina on puitu ahkerasti Hevisauruksen eriskummallista tilannetta, jonka johdosta levy-yhtiön kanssa riitautunut bändi vaihtaa niin levy-yhtiötä, nimeä ja laulajaakin. Päätimme jupakan tiimoilta listata muiden yhtyeiden hämmentäviä sisäisiä sotkuja.

Bändien jäsenistön muutoksista löytyy luonnollisestikin lukuisia esimerkkejä. Ymmärrettävästi varsinkaan pitkäikäiset kokoonpanot harvoin välttyvät kokoonpanovaihdoksilta. Joskus syynä sekoiluihin ovat jäsenten huonot keskinäiset välit, joskus taas taloudelliset ja lakitekniset seikat - usein taas kaikki edellä mainitut seikat johtavat outoihin ja surkuhupaisiin lopputuloksiin.

Brittiläinen Sugababes on hyvä esimerkki siitä, millaiseksi saippuaoopperaksi yhtyeen keskinäisten välien tulehtuminen saattaa mennä. Vuonna 1998 perustetussa triossa ei nimittäin ole tätä nykyä jäljellä enää yhtään alkuperäisjäsentä. Siobhán Donaghy oli vuonna 2001 ensimmäinen alkuperäiskokoonpanon jättänyt jäsen ja neljä vuotta myöhemmin bändistä lähti Mutya Buena. Viimeinen originaalijäsen Keisha Buchanan häipyi vuonna 2009. Nykyään Sugababesissa on mukana Heidi Range, Amelle Berrabah ja Jade Ewen.

1990-luvun puolessavälissä suurta suosiota ja listamenestystä nautti dance-jytkettä esittävä 2 Unlimited -duo, jonka takana olivat belgialaistuottajat Jean-Paul De Coster ja Phil Wild. Huippuvuosina kokoonpano koostui räppäri Ray Slijngaardista ja laulaja Anita Dothista. Suosion hiipuessa 90-luvun lopussa yhtyeen nimen omistavat tuottajat päättivät laittaa paletin uusiksi ja korvasivat De Costerin ja Wildin uusilla jäsenillä, Romy van Ooijenillä sekä Marjon van Iwaardenilla. Alkuperäisjäsenet eivät kuitenkaan käänteestä lannistuneet vaan palasivat sittemmin lavoille esittämään 2 Unlimited hittejä Ray & Anita -nimen alla.

80-luvun loppupuolella läpimurtonsa teki yhdysvaltalainen hard rock -yhtye L.A. Guns, jonka jäsenmuutokset ovat vähintäänkin hämmentäviä. Yhtyeen pisti pystyyn Guns N' Rosesin kitaristinakin alkumetreillä toiminut Tracii Guns. Muusikko jätti L.A. Gunsin vuonna 2003 toisten projektien takia, jonka johdosta tuolloinen kokoonpano otti miehen tilalle toisen kitaristin.

Gunsin projektien epäonnistuttua mies päätti muutama vuosi myöhemmin jatkaa samannimisen bändin luotsaamista. Sillä kitaristi omisti edelleen puolet yhtyeen nimestä, hän kasasi ympärilleen uuden kokoonpanon, jonka johdosta yhtäkkiä muodostui kaksi L.A Gunsia, joissa molemmissa oli eri jäsenet. Molemmat kokoonpanot kiertävät edelleenkin aktiivisesti, tosin kumpainenkin versio on käynyt (vähemmän yllätyksellisesti) useita jäsenmuutoksia.

L.A. Gunsista pääseekin luontevasti Guns N' Rosesiin, jonka tämän hetkinen tilanne on sekin tunnetusti mielenkiintoinen. Tällä hetkellä ainut alkuperäisjäsen on laulaja Axl Rose, joka myös omistaa yhtyeen nimen. Bändin klassisessa kokoonpanossa oli mukana viisi jäsentä, mutta tätä nykyä muusikoiden määrä on kasvanut melkoisesti - nykyisissä Gunnareissa kun vaikuttaa kahdeksan henkeä. Viimeisen 15 vuoden aikanakin ovi on käynyt tiuhaan tahtiin ja yhtyeessä on ehtinyt vierailla lukuisia musikantteja.

Vuonna 1973 perustettu Kiss ei ole selvinnyt ilman jäsenistömuutoksia. Miehistössä on nähty eri rumpaleita ja kepittäjiä, niin meikkinaamaisina kuin meikittöminäkin aikoina. Tällä hetkellä yhtyeessä on kuitenkin melkoisen ainutlaatuinen tilanne, perustajajäsenten, tähtisilmäisen Paul Stanleyn ja hirviömeikkisen Gene Simmonsin lisäksi kun mukana on alkuperäisestä kokoonpanosta tutut hahmot, avaruus- ja kissamies. Hahmot kuitenkin kuuluivat alun perin kitaristi Ace Frehleylle ja rumpali Peter Crissille, mutta tätä nykyä niitä kantavat kepittäjä Tommy Thayer ja myös ilman maskeja bändin riveissä nähty rumpali Eric Singer.

Paul Stanley on myös useaan otteeseen vihjaillut, että hamassa tulevaisuudessa Kissin toiminta voi jatkua ilman ainuttakaan alkuperäisjäsentä.

Kotimaisten artistien puolelta vauhdikkailla kuvioilla on kunnostautunut vuorostaan Stratovarius-yhtye. Pitkäikäinen power metal -poppoo perustettiin vuonna 1984 Black Swan -nimellä Tuomo Lassilan, John Vihervän ja Staffan Stråhlmanin toimesta. Pian tuon jälkeen Stråhlmanin korvasi Timo Tolkki, jonka visioiden ja ponnistelujen myötä yhtye alkoi luoda myös nimeä.

Kokoonpanon jäsenet vaihtuivat tiuhaan tahtiin ja vuonna 1994 remmiin astui laulaja Timo Kotipelto, joka toimii edelleen Stratovariuksen nokkamiehenä. Tolkki vuorostaan jätti bändin vuonna 2008 keskittyäkseen muihin projekteihin. Muusikot ovat siis vaihtuneet, mutta yhtään alkuperäisjäsentä ei mukana enää ole.

The Sisters of Mercy nousi 80-luvulla ikoniseksi goottirock-yhtyeeksi. 80-luvun puolivälissä bändin keulamies Andrew Eldritch jäi yksin, kun muu yhtye erosi. Eronneet jäsenet perustivat The Sisterhood -yhtyeen, mikä sai Eldtrichin raivoihinsa nimen liiallisen samankaltaisuuden takia. Eldritch vastasi perustamalla myös oman The Sisterhood -yhtyeensä ja julkaisemalla sillä äkkiä singlen ja albumin. Ehdittyään julkaista materiaalia ensin, katsottiin Sisterhood-nimi hänelle kuuluvatksi ja toinen yhtye joutui vaihtamaan nimeä.

Kilpailut

Uusimmat