Pakkomielteinen ihailija seurasi Marya lähes 15 vuotta - mies toteutti lopulta karun suunnitelmansa
Murha joka tapahtui -podcastin jakso käsittelee tällä viikolla Mary Staufferin tapausta ja tapahtumat sijoittuvat Rosevillen pikkukaupunkiin, Yhdysvaltojen Minnesotan osavaltioon. Toukokuun 16. päivä vuonna 1980 Maryn elämä muuttui, kun tämä oli viemässä tytärtään Elisabethia kampaajalle. Kampaamokäynnin jälkeen äiti ja tytär kävelivät kohti autoaan, eivätkä aavistaneet, että joku oli tarkkaillut heitä koko ajan.
Kun kaksikko pääsi autolle, seuraan liittyi ruskeaan takkiin pukeutunut mies aurinkolasit kasvoillaan. Sieppaaja uhkasi Marya aseella niin, ettei se herättänyt ympärillä olevien ihmisten huomiota. Mies käskytti äidin ja tyttäreen autoon, ja pyysi Marya ajamaan pois keskustasta. Mary yritti puhua tiensä pois tilanteesta mutta mies ei reagoinut tämän puheisiin millään tavalla. Hieman myöhemmin mies käski pysäyttää auton ja pakkasi äidin ja tyttären takakonttiin.
Miehen nimi oli Ming Sen Shiue ja tämä oli vainonnut entistä opettajaansa Marya jo lähes 15 vuoden ajan. Ensimmäisen kerran he olivat kohdanneet Mingin yläasteella, jossa Mary oli opettanut pojalle matematiikkaa. 14-vuotias Ming oli ihastunut 22-vuotiaaseen opettajaansa, ja ajan kuluessa tunteet kasvoivat kasvamistaan.
Mingin isä oli menehtynyt pojan ollessa nuori ja Ming jatkoi elämäänsä ”perheen päänä” isänsä toiveen mukaisesti. Ming toteutti toivetta kuitenkin täysin väärällä tavalla ja kiusasi, alisti, nöyryytti ja pahoinpiteli nuorempia sisaruksiaan. Teini-iässä Ming alkoi osoittaa merkkejä poikkeavasta seksuaalisesta käytöksestä ja käyttäytyi myös äitiään kohtaan kyseenalaisesti. Ming myös pidätettiin tuhopolttoyrityksen takia ja tämän sekä muiden käytöshäiriöiden takia poika määrättiin ehdonalaiseen ja ohjattiin psykoterapiaan viranomaisten toimesta. Äiti pelkäsi poikaansa ja kertoi tämän käyttäytyneen täysin tunteettomasti jo pitkään. Ammattilaiset olivat huolissaan Mingin mielenterveyden tilasta ja poika siirrettiin aikuisille tarkoitettuun hoito-ohjelmaan. Ming ei kuitenkaan kokenut olevansa sairas ja velvollisuus osallistua ehdonalaiseen ja hoitoihin loppuivat vuonna 1965. Tällöin Ming aloitti opinnot yläasteella, jossa Mary toimi opettajana.
Ming menestyi opinnoissaan hyvin ja ajatteli koko ajan salaisesti Marya. Poika alkoi uskoa, että kaksikon välillä olisi oikeasti jotakin ja Ming uskotteli itselleen Maryn olevan onneton avioliitossaan. Pakkomielle naista kohtaan kasvoi, kunnes vuonna 1968 Mary muutti perheineen ulkomaille. Tästäkin huolimatta Ming piti pakkomiellettään yllä.
Mary palasi Yhdysvaltoihin ja Mingin pakkomielle otti uuden kurssin vuonna 1969, jolloin mies alkoi keskeytyneiden yliopisto-opintojensa jälkeen haaveilla myös Maryn satuttamisesta, ja piti näistä ajatuksistaan myös päiväkirjaa. Ming päätyi asumaan lähelle Marya ja tarkkaili tätä tiiviisti opetellen naisen rutiinit ulkoa ruokavaliota ja lasten lukujärjestystä myöten. Mingin elämä pyöri kokonaisvaltaisesti nyt Maryn ympärillä.
Toukokuun 16. päivänä vuonna 1980 Ming vei Maryn ja Elisabethin useiden mutkien kautta lopulta omaan kotiinsa ja sulki kaksikon makuuhuoneensa komeroon. Mies oli valmistellut komeron etukäteen heille ja oli poistanut oven sisäpuolelta myös kahvan.
Ming piti Marylle monologia siitä, kuinka oli aikaisemmin ollut naisen oppilaana, ja Mary oli antanut Mingille huonon numeron matematiikasta. Tämän seurauksena Ming oli menettänyt stipendinsä, ja arvosanasta lähtien elämä oli muutenkin ollut surkeiden sattumusten sarjaa. Ming kertoi haaveistaan perustaa perhe Maryn kanssa mutta se ei onnistuisi nyt, sillä nainen oli jälleen lähdössä ulkomaille. Ming kertoi sallivansa tämän, mutta aikoi sitä ennen kostaa viidentoista vuoden edestä. Ming videokuvasi julmat tekonsa, ja Maryn ja Elisabethin vankeus kesti lopulta 53 päivää.
Itsenäisyyspäivän vietto käynnisti pakosuunnitelmat
Heinäkuun 4. päivä vietettiin Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää, ja Ming halusi viedä äidin ja tyttären katsomaan ilotulitteita paikalle, jossa oli myös muita ihmisiä katselemassa näytöstä. Paikalle sattui myös poliisit ja Mary painoi poliisiauton perässä olleen puhelinnumeron tarkasti mieleensä. Muutama päivä myöhemmin Ming lähti elektroniikkaliikkeeseen töihin jättäen Maryn ja Elisabethin kahdestaan taloon. Mary alkoi suunnitella pakoa ja onnistui pääsemään komerosta vapauteen soittamaan mieleensä painamaan poliisin numeroon. Poliisipartio saapui hakemaan äidin ja tyttären, kymmenien päivien vankeus oli saapunut päätökseensä.
Tapauksessa menetti henkensä myös kuusivuotias pikkupoika Jason. Ming sai Maryn ja Elisabethin kaappauksesta 30 vuoden tuomion ja Jasonin murhasta hänet tuomittiin 40 vuodeksi vankilaan. Tuomioitaan hän suorittaisi samanaikaisesti.
Mary ja Elisabeth osallistuivat Jasonin tapaukseen liittyvään oikeudenkäyntiin todistajina ja Mingin onnistui hyökätä Maryn kimppuun veitsen kanssa kesken istunnon. Ming on yrittänyt vankeutensa aikana tehtailla Maryn murhaa ja uhkaillut kostavansa, jos vain pääsisi vapaaksi. Vuonna 2010 Minnesotan aluetuomari ilmoitti, ettei mies tule kuitenkaan vapautumaan koskaan.
Kuuntele Murha joka tapahtui -podcastin tuorein jakso täältä. Jakso sisältää lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja seksuaalista väkivaltaa. Podcastia ei suositella lapsille.
Lue myös: Suzanne joutui julman murhan kohteeksi vuonna 1992 - tytön kohtalo sai kuulustelijatkin kyyneliin
Lue myös: Vuonna 1984 Yhdysvalloissa tapahtui raaka joukkomurha - tekijä yritti aiemmin hakea itselleen apua
Lue myös: Jacqueline joutui 14-vuotiaan poikansa murhaamaksi vuonna 2011 - tapaus täynnä karuja yksityiskohtia
Voice.fi ja PodPlay ovat osa Bauer Mediaa.