Tiesitkö, miksi lyijykynät ovat keltaisia?
Tiesitkö-podcastissa kaikesta kiinnostunut toimittaja ja nippelitiedon maisteri Roy Kokkonen selvittää asioita, jotka ehkä tiesit - mutta et kuitenkaan. Uudet jaksot ilmestyvät lauantaisin Podplayssa.
Lyijykynät tulevat meille tutuiksi jo lapsena. Jos nyt kuvittelet mielessäsi lyijykynän, miltä se näyttää? Suurin osa luultavasti näkee sen mielessään keltaisena. Ja siihen on syynsä: suurin osa lyijykynistä valmistetaan keltaisella ulkokuorella, vaikka värivaihtoehtoja onkin nykyisin lukematon määrä.
Keltaisen lyijykynän arvoitus vie vuoteen 1889, jolloin järjestettiin Pariisin maailmannäyttely. Ranskan vallankumouksen satavuotisvuotisjuhlan kunniaksi pidetty lähes puoli vuotta kestänyt tapahtuma muistetaan parhaiten vetonaulastaan Eiffel-tornista, mutta siellä esiteltiin ensimmäistä kertaa keltainen luksuskynä.
Aiemmin laadukkaan lyijykynän tunnisti siitä, että sitä ei ollut maalattu. Jos kynän pintaan haluttiin väriä, taka-ajatuksena oli piilottaa heikko laatu, puun epätasaisuudet ja halkeamat. Tsekkiläinen kynävalmistaja Hardtmuth Pencil etsi kuitenkin keinoja, joilla erottautua kilpailijoista.
Duken yliopiston professori Henry Petroski valottaa lyijykynien historiaa kirjassaan The Pencil: A History of Design and Circumstance. Aiemmin lyijykynien täyteainetta, grafiittia saatiin lännestä, eritoten Englannista, mutta 1800-luvulla sitä alettiin tuomaan syvältä Siperiasta. Lyijyä ei lyijykynissä koskaan käytetty.
Idea keltaiseen väriin lainattiin puolestaan Kiinasta, jonka historiassa keltaisella värillä symboloitiin ylemmyyttä ja kuninkaallisuutta. Mielikuvaa tehostaakseen Hardtmuth nimesi kynänsä Koh-I-Nooriksi, Ison-Britannian kruununjalokiviin kuuluvan 105-karaattisen timantin mukaan.
Pian kilpailijatkin lähtivät leikkiin mukaan, värjäsivät kynänsä keltaisiksi ja antoivat niille itämaisia nimiä. Keltaisen kynän tarina on jatkunut tähän päivään saakka, ja siksi mielikuvissa lyijykynä on useimmiten keltainen.
Lue myös: Tiesitkö, miksi napit ovat eri puolilla naisten ja miesten paidoissa?
Lue myös: Tiesitkö, mikä on Suomen pisin paikannimi? Sekin kuitenkin kalpenee maailman pisimmän edessä
Lue myös: Tiesitkö, että Euroopan suurin kaupunki sijaitsee Suomessa?